Hoe gerecycled textiel bloemen en planten laat groeien

06-01-2016 15:12 | Door: Aveline Bies

Twee New Yorkse studenten hebben compost gemaakt van gerecycled textiel. Met de planten en bloemen die door het compost groeien, verven ze vervolgens nieuw textiel.

De studenten van het Fashion Institute of Technology New York brengen hiermee twee projecten samen. Het ene project, met de naam Rooftop Natural Dye Garden, is een tuin waarin planten en bloemen groeien die later dienen als natuurlijk kleurmiddel voor stoffen. Conventionele kleuringsmiddelen voor textiel zijn vaak schadelijk voor het milieu.

Het project startte twee jaar geleden als een pilotproject om aan te tonen dat stofkleuring ook met bepaalde gedroogde planten en bloemen kan worden gedaan. Er zijn meer partijen die onderzoek doen naar natuurlijke alternatieven voor textielkleuring.

Compost van stof

Het bijzondere aan dit New Yorkse project is, is dat de bloemen en planten die voor de kleuring worden gebruikt, groeien op basis van ‘textielcompost’. In het project Muslin Compost System recyclen recyclen ze mousseline, zachte, fijn geweven stof gemaakt van katoen, wol of zijde. In combinatie met organisch materiaal, zoals voedsel en gemalen koffie, ontstaat volgens de studenten een dichte, voedselrijke massa.

Deze massa biedt voeding voor planten voegt tegelijkertijd bacteriën, schimmels en wormen aan de bodem toe. Dit verhoogt de biodiversiteit en zorgt ervoor dat de bodem water vasthoudt. 

Via de projecten werken de studenten aan de ontwikkeling van producten op een cradle-to-cradle-manier, waarbij ze de circulaire economie in het productieproces integreren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Fashion Institute of Technology New York | Foto: Kim Love, via Flickr Creative Commons (Cropped by Duurzaambedrijfsleven)

 

Door: Aveline Bies

Stagiaire DuurzaamBedrijfsleven Media. Geïnteresseerd in internationale ontwikkelingen en duurzaamheid. Met belangstelling voor de wisselwerking tussen duurzame innovaties en de samenleving.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail