Snelheidsfabriek Adidas haalt productie naar Europa

Adidas

06-01-2016 16:54 | Door: Chris Thijssen

De eerste Speedfactory van Adidas komt in Duitsland. Met deze geautomatiseerde fabriek wil Adidas zijn producten dichter bij de consument produceren.

De nieuwe Speedfactory wordt gebouwd in het Duitse Ansbach. De fabriek gaat in eerste instantie drie jaar draaien als pilot, waarin Adidas onderzoekt hoe het bedrijf in de toekomst sneller en flexibeler kan produceren met behulp van innovatieve materialen en productiemethodes.

De Speedfactory wordt uitgerust met intelligente robottechnologie voor het ontwerpen en produceren van schoenen. Adidas verwacht de eerste vijfhonderd paar hardloopschoenen in de eerste helft van 2016 te presenteren.

In de toekomst wil Adidas in de fabriek grote hoeveelheden van de hardloopschoenen produceren. Wanneer de fabriek in Ansbach het gewenste resultaat oplevert, heeft het bedrijf bovendien de ambitie een wereldwijd netwerk van geautomatiseerde, lokale productie uit te rollen.

“Speedfactory combineert het ontwerp en de ontwikkeling van sportartikelen met een geautomatiseerd, gedecentraliseerd en flexibel productieproces”, zegt Herbert Hainer, CEO van Adidas Group, in een persbericht. “Deze flexibiliteit opent deuren voor ons om veel dichter bij de markt en onze consument te komen.”

3D-geprinte hardloopschoen

Behalve dat de retailer denkt met de fabriek beter op de behoefte van de consument te kunnen inspelen, ziet het bedrijf ook duurzaamheidsvoordelen. Zo zou productie in de nieuwe fabriek een significante positieve impact op het milieu hebben, door de uitstoot van transporten en het gebruik van lijm terug te dringen. 

Volgens het bedrijf is de Speedfactory ‘slechts het begin’ van de ambitie om consumenten een high tech-ervaring te geven door middel van innovatieve productiemethodes en in store-customisation. Zo kondigde de retailer in 2015 aan winkels te willen openen waar consumenten hun schoenen naar wens kunnen laten 3D-printen. Adidas wist in samenwerking met het Belgische bedrijf Materialise al een tussenzool voor hardloopschoenen te 3D-printen.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Adidas | Foto’s: Adidas (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail