Belgische spijkerbroeken verduurzamen met garnaleneiwit

Garnalen

11-01-2016 10:17 | Door: Chris Thijssen

Het Belgische mannenmerk Atelier Noterman brengt spijkerbroeken op de markt die gekleurd zijn met een eiwit uit schaaldieren. Hierdoor zijn voor de productie minder water en energie nodig.

Dat schrijft Elle België. Voor de productie van spijkerbroeken is veel water nodig. Per broek is er volgens het Belgische merk Atelier Noterman 600 liter water nodig. Daarnaast worden de broeken vaak behandeld met schadelijke chemicaliën, zoals bleekmiddelen.

Om hier een duurzaam alternatief voor te bieden, brengt het merk onder de naam Detox Denim een lijn spijkerbroeken met ecologische wassing op de markt. Hiervoor ontwikkelde Atelier Noterman een milieuvriendelijke wasmethode.

Voor het kleuren van de broeken met indigo gebruikt het merk in plaats van schadelijke chemicaliën, die doorgaans in de kledingindustrie worden gebruikt, het natuurlijke chitosan. Deze stof wordt geproduceerd uit chitine, een eiwit dat voorkomt in het externe skelet van schaaldieren en als bijproduct overblijft in de voedingsindustrie.

Water- en energiebesparing

Bij de conventionele productie van denim gebruiken producenten chemicaliën, meestal polyvinylalcohol (PVA), die later bij hoge temperatuur uit het textiel worden gespoeld. Dit kost water en energie, en levert vervuild afvalwater op.

Door een natuurlijk alternatief te gebruiken, zijn voor de productie van een spijkerbroek 80 procent minder water en 80 procent minder energie nodig, stelt Aterlier Noterman. Bovendien is het water dat overblijft nauwelijks vervuild.

Atelier Noterman is niet het enige bedrijf in de kledingindustrie dat chitine gebruikt in het productieproces. Ook de Italiaanse zijdefabrikant Canepa, met klanten als Moschino en Bikkembergs, gebruikt in plaats van schadelijke chemicaliën de schaaldier-eiwitten.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Elle België, Atelier Noterman | Foto: Håkan Dahlström, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail