Britse kaasproducent levert groen gas aan Sainsbury’s

Vergisters

14-01-2016 09:46 | Door: Chris Thijssen

Wyke Farms, een van de grootste onafhankelijke kaasproducenten en melkverwerkers in het Verenigd Koninkrijk, gaat Sainsbury’s-winkels van groen gas voorzien.

Het Britse Wyke Farms werkt biogas op naar groen gas. Het bedrijf produceert biogas door boerderij- en zuivelafval te vergisten. Hiervoor gebruikt de produent ook afvalstromen van Sainsbury’s. Het groen gas dat hieruit voortkomt, gebruikt de supermarktketen voor zijn winkels.  

In eerste instantie voorziet de zuivelproducent in 6 procent van het totale gasverbruik van de supermarktketen. Hiermee verwachten de bedrijven dagelijks 16 ton CO2 te besparen.

Richard Clothier, Managing Director van Wyke Farms, is verheugd over de samenwerking. “Onze klanten voorzien van gas en in ruil daarvoor afval terugnemen, maken beide deel uit van een circulaire aanpak waar iedereen van profiteert – vooral het milieu”, zegt hij in een persbericht.

Duurzame elektriciteit

Wyke Farms was een van de eerste Britse voedingsproducenten die zelfvoorzienend is wat betreft energiegebruik. Met het plan Wyke Farms 100% wil het bedrijf al zijn stroom en gas uit zonne-energie en biogas halen. De producent wil bovendien andere bedrijven, zoals Sainsbury's, laten profiteren.

In de Franse Alpen doet een kaasproducent iets vergelijkbaars. De producent vergist de wei, die na de kaasproductie overblijft, tot methaan. Door deze methaan te verhitten, genereert het bedrijf elektriciteit, die wordt verkocht aan energieleverancier EDF. Jaarlijks genereert het bedrijf circa 2,4 mln kilowattuur aan elektriciteit.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wyke Farms | Foto: Wyke Farms (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail