Albert Heijn laat garnalen voortaan in Nederland pellen

Garnalen

19-01-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

Albert Heijn laat vanaf deze maand de AH Hollandse garnalen in Nederland pellen. Hiermee verkort de retailer de keten van de garnalen.

Voorheen werden de Hollandse garnalen die in de wateren boven Nederland worden gevangen met de hand gepeld in het buitenland, met name in Marokko. Albert Heijn laat de AH Hollandse garnalen vanaf deze maand op grote schaal machinaal pellen in Nederland.

De retailer laat de garnalen pellen door GPC Kant, dat speciale garnalenpelmachines heeft ontwikkeld. Dat laat GPC Kant weten bij de NOS. Samen met het bedrijf Telson neemt GPC Kant in april intrek in een nieuwe garnalenfabriek in Lauwersoog. Hier willen de bedrijven 100 ton ongepelde garnalen per week verwerken. Dat is zo’n 20 procent van alle garnalen die voor de Nederlandse handel worden gepeld.

5.500 kilometer

De fabriek moet de garnalenpellerij, die grotendeels plaatsvindt in Marokko, terughalen naar Nederland. In de Marokkaanse pelcentra verwerken honderden pellers de garnalen handmatig. Vervolgens worden de schaaldieren weer naar Nederland getransporteerd.

Wekelijks gaan er meer dan vijftien trucks met garnalen richting Noord-Afrika en terug. De garnalen leggen in gekoelde trucks routes af van meer dan 5.500 kilometer. Garnalen die in de nieuwe fabriek worden gepeld, kunnen volgens de bedrijven binnen een week op het bord van de consument liggen. Zo zijn er minder conserveringsmiddelen nodig.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Albert Heijn, NOS | Foto: Louisiana Sea Grant College Program Louisiana State University, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail