‘Houten’ onderbroek vergt minder water dan katoenen versie

Saint Basics

09-02-2016 12:01 | Door: Chris Thijssen

Het Nederlandse ondergoedmerk Saint Basics brengt onderbroeken en hemdjes gemaakt van houtvezels op de markt. De productie van het hout vergt volgens het merk fors minder water dan katoenproductie.

Het ondergoed van Saint Basics is gemaakt van Tencel, een botanische vezel die wordt gemaakt van eucalyptushout. Het hout wordt gewonnen uit PEFC- en FSC-beheerde bossen in Zuid-Afrika en Europa.

In Oostenrijk verwerkt het bedrijf Lenzing het hout tot houtvezels. Door gebruik te maken van een gesloten systeem en een organisch oplosmiddel, komen er volgens Saint Basics geen schadelijke stoffen in het milieu terecht.

Waterintenstieve katoenteelt

Volgens Saint Basics is voor de productie van eucalyptusbomen bovendien vijf keer minder landoppervlak nodig dan voor de productie van katoen. Daarnaast zou voor de productie van eucalyptus slechts 4 procent water nodig zijn van de hoeveelheid die nodig is voor de productie van dezelfde hoeveelheid katoen.

“Waar de katoenteelt zeer waterintensief is en veel landbouwgrond vergt, is dat bij de eucalyptusteelt vrijwel nihil”, zegt Peter van Akkeren, directeur van Saint Basics. “En uiteraard komen er geen pesticiden of kunstmest aan te pas.”

De eucalyptusvezels hebben bovendien microscopische kleine kanaaltjes die het vocht afvoeren. Daardoor krijgen bacteriën volgens Van Akkeren nauwelijks de kans om zich te ontwikkelen. Daarnaast is het ‘houten’ ondergoed ‘superzacht’ en ademend, stelt de directeur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Saint Basics | Foto: Saint Basics (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail