Plan tuinbranche stimuleert duurzamer middelengebruik

Bij

11-02-2016 09:57 | Door: Chris Thijssen

Verschillende tuinretailers, boomkwekers en milieuorganisaties hebben een plan ondertekend voor een duurzamer middelengebruik in de sierteelt. In 2022 moet 60 procent van de gewasbescherming duurzaam gecertificeerd zijn.

Het plan is een initiatief van Tuinbranche Nederland, Natuur & Milieu en CLM Onderzoek en Advies. Om de ketenbrede ambitie van duurzame gewasbescherming in de sierteelt te realiseren, roepen de partijen retailers, boomkwekers en andere partijen uit de tuinbranche op het plan te ondertekenen.

Bedrijven als Groenrijk, Intratuin, Boerenbond en Waterdrinker hebben hun handtekening reeds gezet. Hiermee beloven zij 60 procent van de gewasbeschermingsmiddelen die zij, of leveranciers, gebruiken duurzaam gecertificeerd zijn.

Verschillende keurmerken

Middelen moeten voorzien zijn van een van de keurmerken Groenkeur, Milieukeur of MPS A. Deze certificatieorganisaties ontwikkelen een product proof-certificaat, dat is afgestemd op de wensen van de tuinbranche.

Vóór 1 juli stellen de partners een uitfaseringslijst vast. Middelen die wel zijn toegelaten, maar volgens de initiatiefnemers sterk milieubelastend zijn, worden gefaseerd uitgesloten van gebruik bij teelt van bloemen, planten en bomen die tuincentra verkopen. Hierbij speelt onder meer mee of er een geschikt alternatief is voor een bepaald gewasbeschermingsmiddel.

Het sierteeltassortiment krijgt een indeling in vijf productgroepen. Per groep bepalen de partners jaarlijks voor welke middelen per direct een gebruiksverbod geldt en voor welke middelen uitfasering binnen enkele jaren van kracht wordt.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Tuinbranche Nederland | Foto: Jonathan Leung, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail