Festival Dgtl bespaart 53 ton CO2 door vegetarisch menu

Dgtl

17-02-2016 18:03 | Door: Chris Thijssen

Het voedselaanbod tijdens de komende editie van het Nederlandse festival Dgtl is volledig vegetarisch. Hiermee wil de organisatie de ecologische voetafdruk van het festival verkleinen.

Niet alleen bezoekers, maar ook de crew en artiesten kunnen tijdens de komende editie van Dgtl op de Amsterdamse NDSM-werf uitsluitend vlees- en visvrije gerechten eten. De organisatie benadrukt dat de maatregel niet is bedoeld om vegetarisme bij de festivalbezoekers op te dringen, maar om bewustzijn te creëren over de ecologische impact van de vleesindustrie.

Volgens de organisatie is festivaleten gebaseerd op vlees een van de factoren die bijdragen aan de groeiende voetafdruk van festivals. “Uit onderzoek blijkt dat de vleesindustrie verantwoordelijk is voor 18 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot”, meldt Dgtl. Dat zou meer zijn dan de gehele automotive- en transportindustrie samen.

35 ton CO2

“Door tijdens het tweedaagse festival geen vlees te eten, besparen de circa 40.000 bezoekers gezamenlijk een totaal van bijna 53 ton CO2, 14 miljoen liter water en 21 ton veevoer”, stelt de festivalorganisatie. “Dat staat gelijk aan 350 retourvluchten van Amsterdam naar Parijs. En daar zijn de crew en artiesten nog niet eens bij opgeteld.”

Dgtl lanceerde eerder al het platform Revolution. Hiermee wil de organisatie niet alleen zelf duurzamer opereren, maar tegelijkertijd de festivalganger bewust maken over hun eigen voetafdruk. De stap naar een vegetarisch voedselaanbod is niet de enige maatregel die het festival dit jaar doorvoert.

Herbruikbare bekers

Zo moeten ook het gebruik van herbruikbare drankbekers en na inzameling de recycling van urine tot fosfaat daar aan bijdragen. Daarnaast wordt het festival aangesloten op het centrale elektriciteitsnet, waardoor dieselgebruik wordt geminimaliseerd. Een van de podia wordt bovendien volledig van batterijstroom voorzien.

Eerder deze week kondigde Open-House, het innovatieplatform dat festivals gebruikt als proeftuin voor vernieuwing, aan op zoek te zijn naar energie-innovaties om festivalterreinen te verduurzamen. Doel is het gebruik van diesel te elimineren.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Dgtl | Foto: Hanna Norlin, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail