Friese aardappelgroothandel breidt zonnedak uit

Zonnepanelen

23-02-2016 14:10 | Door: Chris Thijssen

Greydanus Aardappelgroothandel en Transport in Heerenveen heeft vierhonderd zonnepanelen geplaatst. Hiermee claimt het bedrijf op zonnige dagen volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn.

Installatiebedrijf Hoekstra Suwâld plaatste de zonnepanelen op een lichtgewicht aluminium constructie. Volgens het bedrijf brengt het systeem naar verwachting ruim 93.000 kilowattuur per jaar op.

Het dak van Greydanus Aardappelgroothandel en Transport bevatte al een aantal zonnepanelen. Met de plaatsing van de vierhonderd nieuwe zonnepanelen komt de totale opgewekte capaciteit volgens het bedrijf uit op 160 kilowattuur. Hiermee kan Greydanus op zonnige dagen naar eigen zeggen geheel zelfvoorzienend zijn.

Het bedrijf maakte voor de plaatsing van de zonnepanelen gebruik van de Subsidie Duurzame Energie (SDE+) van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).  

Waterzuiveringsinstallatie

Naast zonnepanelen investeerde Greydanus eerder al in de installatie van een waterzuiveringsinstallatie, waarbij het overgrote deel van het reinigingswater van aardappelen hergebruikt.

Verder investeerde het bedrijf meer dan vijftien jaar geleden in een windmolen op de oude bedrijfslocatie in het Friese Marrum. Ondanks dat de productielocatie niet meer actief is, is de windmolen nog steeds in gebruik.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Greydanus, Hoekstra Suwâld | Foto: public domain
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail