Deense supermarkt verkoopt voedseloverschotten van collega’s

WeFood

25-02-2016 19:27 | Door: Chris Thijssen

Kopenhagen heeft de Deense primeur met een supermarkt die uitsluitend voedseloverschotten verkoopt. De producten zijn afkomstig van andere supermarkten, restaurants en producenten.

Dat schrijft The Huffington Post. Doel van WeFood, zoals de supermarkt heet, is voedselverspilling terugdringen. Volgens de initiatiefnemer, de Deense organisatie Folkekirkens Nødhjælp, wordt er in Denemarken jaarlijks 700.000 ton voedsel weggegooid.

De organisatie verkoopt voedsel dat nog eetbaar is, maar vanwege de naderende houdbaarheidsdatum door supermarkten, producenten en restaurants wordt weggegooid. Hiermee hoopt de organisatie de hoeveelheid weggegooid voedsel terug te dringen. 

WeFood heeft inmiddels contracten afgesloten met onder meer Føtex, een van de grootse supermarktketens in Denemarken. Daarnaast werkt de ‘overschotsupermarkt’ samen met verschillende importeurs van citrusvruchten en biologisch fruit. Vrijwilligers halen de producten bij deze leveranciers op.

De prijzen van producten die WeFood verkoopt, liggen 30 tot 50 procent lager dan de reguliere verkoopprijs. De supermarkt richt zich echter niet specifiek op consumenten met een laag inkomen.

‘Logische en belangrijke stap’

“WeFood is de eerste supermarkt in zijn soort in Denemarken - en misschien in de wereld - die zich richt op iedereen die bezorgd is over de hoeveelheid voedsel die in dit land wordt geproduceerd”, zegt Per Bjerre van WeFood. “Veel mensen zien dit als een positieve en politiek correcte manier om dit probleem aan te pakken.”

De Deense minister van Voedsel en Milieu, Eva Kjer Hansen, steunt het project. “Het is belachelijk dat voedsel wordt weggegooid of wordt verspild”, zegt ze. “Het is slecht voor het milieu en het is geldverspilling. Een supermarkt als WeFood is een logische en belangrijke stap in de strijd tegen voedselverspilling.”

Meeneemmaaltijd tegen verspilling

Verschillende supermarkten hebben te kampen met producten die nog eetbaar zijn, maar die zij vanwege de houdbaarheidsdatum niet meer kunnen verkopen. Een Plus-supermarkt in Winterswijk heeft hier iets op gevonden.

Sinds kort bereidt een kok in de supermarkt producten die tegen de Tenminste Houdbaar Tot (THT)-datum aanlopen, tot verse meeneemmaaltijden. Zo belanden er minder eetbare producten bij het afval. 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: The Huffington Post, WeFood | Foto: WeFood (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail