5 dons-alternatieven voor warme winterjassen

Nau

27-02-2016 10:11 | Door: Chris Thijssen

Kledingmerken gebruiken voor de isolatie van hun winterkleding vaak dons. Dit materiaal wordt echter niet altijd op een diervriendelijke manier verkregen en maakt kleding dik. Welke alternatieven zijn er?

Dons wordt zowel in kleding als in dekens en kussens gebruikt om zijn isolerende, verwarmende en zachte eigenschappen. De productie is echter omstreden; in veel gevallen worden eenden en ganzen vetgemest en levend geplukt voor hun veren.

Daarnaast wordt dons vaak met schadelijke chemicaliën behandeld om het materiaal waterdicht te maken. Om de productie van outdoorkleding, zoals een winterjas of skikleding, milieuvriendelijker te maken, zoeken verschillende merken en start-ups naar alternatieven.

DuurzaamBedrijfsleven Media zet er vijf op een rij.

1. Zelfverwarmende jassen

De start-up ThermalTech gebruikt voor de productie van zijn jassen textiel dat is gemaakt van roestvrijstalen garens. Deze high tech-garens absorberen licht van zowel de zon als van kunstmatige lichtbronnen.

Bij blootstelling met een lichtbron, genereert de ThermalTech-stof warmte die 10 graden Celsius hoger ligt dan de buitentemperatuur. Dit maakt het gebruik van extra isolatiemateriaal, zoals dons, overbodig.

2. Isolerende ruimtevaarttechniek

Aerogel, het materiaal waarmee Nasa ruimtepakken en –sondes behandelt, kan ook worden gebruikt om winterkleding te isoleren. Volgens Oros is het materiaal van slechts 3 millimeter dik voldoende om de drager warm te houden bij lage temperaturen.

Bij gebruik van dons zou de kleding minimaal 40 millimeter dik worden. Doordat de kleding dun blijft, is deze volgens het merk ook lichter dan kleding gevuld met ganzendons. Bovendien zou de aerogel de drager beter verwarmen dan dons.

Dons

3. Gecertificeerd dons

De grootste partij in de lijst is H&M. De retailer belooft vanaf winter 2016 uitsluitend dons te gebruiken dat afkomstig is van boerderijen die zijn gecertificeerd door de Responsible Down Standard (RDS). Dit keurmerk garandeert dat dieren die voor de productie van dons worden gebruikt, geen onethische behandeling hebben gekregen, zoals dwangvoeren en levend plukken.

H&M integreert RDS naar eigen zeggen in zijn productielijn om te garanderen dat de modeketen aan zijn duurzame voorwaarden op het gebied van dierlijke vezels voldoet. Daarnaast zegt de retailer het niveau van dierenwelzijn in de kledingindustrie te willen verhogen.

4. Gerecyclede veren

Kledingmerk Nau lanceerde afgelopen jaar zes jassen met gerecycled dons. Het materiaal is afkomstig van afgedankte en ingezamelde dekbedden, kussens en dekens. In een fabriek in Hongarije wordt het dons uit deze producten gehaald en op kwaliteit gesorteerd.

Volgens het merk resulteert dat in een mix van ganzen- en eendendons met dezelfde gewichts-, kwaliteits- en isolatie-eigenschappen als niet-gerecycled dons.

5. Dons zonder schadelijke chemicaliën

Een nadeel van dons is dat wanneer het nat wordt, het materiaal zijn isolatievermogen verliest. Om dat te voorkomen, wordt dons in veel gevallen behandeld met schadelijke chemicaliën.

Producent van onderhoudsmiddelen, Nikwax, heeft dons ontwikkeld dat zonder het gebruik van deze chemicaliën toch waterresistent is. Het Britse outdoorkledingmerk Berghaus beloofde eerder om in zijn collecties voortaan alleen nog dit zogeheten Nikwax Hydrophobic Down toe te passen.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Header-foto: Nau (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven), In tekst-foto: public domain (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail