Kledingbranche belooft beterschap met 'uniek' convenant

Kinderarbeid

09-03-2016 09:44 | Door: Dimitri Reijerman

Bedrijven in de Nederlandse kledingbranche beloven de strijd aan te gaan met misstanden in de textielindustrie. Winkelketens gaan de gehele keten van kledingstukken in kaart brengen en moeten volgens het afgesloten textielconvenant ingrijpen als zij misstanden signaleren.

Het textielconvenant zal woensdag ondertekend worden door de brancheorganisaties VGT, Modint en Inretail, de vakbonden, de Rijksoverheid en vijf maatschappelijke organisaties. Uitgangspunt van het convenant is dat de kledingsector de strijd aan gaat met slechte werkomstandigheden, hongerlonen, kinderarbeid en gedwongen arbeid tegen te gaan, zo schrijft het AD.

Aanleiding voor het akkoord is de ramp in de Rana Plaza-textielfabriek in Bangladesh. Daarbij kwamen in 2013 1.100 werknemers om. Vanuit de politiek ontstond vervolgens druk op alle partijen om tot een convenant te komen.

Een van de belangrijkste afspraken die gemaakt is, is dat kledingwinkels de gehele keten - van productie tot aan het kledingrek - in kaart brengen. Als de bedrijven misstanden tegenkomen, dienen zij in te grijpen. Winkelketens en bedrijven die deelnemen aan het textielconvenant moeten dit aan de consument kunnen laten zien.

'Uniek in de wereld'

Volgens minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking is het gesloten akkoord uniek in de wereld. De minister erkent wel dat het voor met name kleine bedrijven lastig kan zijn om de gehele keten van ingekochte textiel nauwkeurig in kaart te brengen.

Er zijn nog enkele struikelblokken die het textielconvenant kunnen dwarsbomen. Zo is er nog geen financiering voor een secretariaat die toezicht kan houden op de afspraken. Ook is er de ontbindende voorwaarde dat in 2020 80 procent van de bedrijven in de kledingbranche de afspraken hebben ondertekend.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: AD | Foto: By USAID (USAID Bangladesh) [Public domain], via Wikimedia Commons

Door: Dimitri Reijerman

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt nieuws en ontwikkelingen in de sectoren ICT, Finance, Mobiliteit en Logistiek. Zoekt ook de innovatie en duurzame trends op plekken waar dat niet direct wordt verwacht.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail