Ook België krijgt kledingbibliotheek

Kledingrek

16-03-2016 15:11 | Door: Chris Thijssen

Twee Belgische ondernemers openen eind april de eerste Belgische kledingbibliotheek. Het initiatief moet een tegenhanger vormen van fast fashion.

Dat schrijft de Gazet van Antwerpen. Les Rebelles D’Anvers, zoals de kledingbibliotheek gaat heten, wordt in eerste instantie als pop-up store geopend. Hierin willen de initiatiefnemers verschillende formules testen, zoals abonnementen en beurtkaarten.

Zo kunnen Belgische consumenten vanaf 21 april in de pop-up store onder meer kleding, van designers en nieuwe lables, lenen door een abonnement af te sluiten van € 120 voor drie maanden. Daarmee kunnen ze onbeperkt kleding lenen. Bij elke uitleenbeurt mogen ze drie kledingstukken en één sieraad meenemen. Het is ook mogelijk om voor een hogere prijs beurtenkaarten aan te schaffen.

Na maximaal twee weken dienen consumenten de kleding terug te brengen. Wanneer dit niet gebeurt, ontvangen ze een boete. Na elke uitleenbeurt wordt de kleding grondig gewassen en opnieuw in het bibliotheekrek gehangen.

Impact fast fashion

De initiatiefnemers willen met de kledingbibliotheek naar een alternatief bieden voor fast fashion. Fast fashion staat voor de productie van grote hoeveelheden kleding en snel wisselende collecties in de winkels.  

“Omdat het hoge tempo van de mode-industrie een serieuze impact kent, bieden we graag stukken aan die ernaar streven hun impact op andere vlakken laag te houden – propere productie, bewuste grondstoffen, lange levensduur”, schrijven de Belgische ondernemers op hun website.

Om het concept van de kledingbibliotheek verder te ontwikkelen, starten ze binnenkort een crowdfundingcampagne. Met het bedrag dat ze daarmee ophalen, willen ze het aantal labels uitbreiden.

Lena The Fashion Library

In Nederland kunnen consumenten al langer kleding huren bij de kledingbibliotheek. In 2014 openden verschillende ondernemers in zowel Utrecht als in Amsterdam een kledingbibliotheek. De bieb in Utrecht is inmiddels gesloten, maar Lena The Fashion Library in Amsterdam bestaat nog.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Gazet van Antwerpen, Les Rebelles D’Anvers | Foto: Bell Ella Boutique, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven) 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail