Garnaleneiwit behandelt Italiaans denim met minder water

17-03-2016 09:44 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Italiaanse denimfabrikant Italdenim wil in 2016 het gebruik van chitosan doorvoeren in zijn gehele productie. Het eiwit uit het skelet van schaaldieren vermindert het gebruik van water en schadelijke chemicaliën. 

Dat schrijft Just-Style. Italdenim maakt sinds 2015 gebruik van het SavetheWater-systeem, dat is ontwikkeld door de Italiaanse zijdefabrikant Canepa. Tijdens de productie van denim gebruikt het systeem chitosan uit het externe skelet van schaaldieren, zoals garnalen, om het gebruik van water en chemicaliën terug te dringen. Chitosan blijft als bijproduct over in de voedingsindustrie. 

Chemicaliën als kunsthars en polyvinylalcohol (PVA) worden normaal gesproken gebruikt om textiel te versterken en te beschermen. De chemicaliën worden tijdens een latere stap in het productieproces uit het textiel gespoeld. Dit kost water en energie, en levert vervuild afvalwater op. 

Door in plaats van de chemicaliën chitosan te gebruiken, dat minder grondig uit het textiel hoeft te worden gespoeld, weet Italdenim het gebruik van energie met 90 procent terug te dringen en twaalf keer minder water te gebruiken. 

Chemicaliën elimineren

De Italiaanse producent brengt dit seizoen diverse denimlijnen uit die zijn geproduceerd met behulp van het SavetheWater-systeem. Italdenim streeft ernaar later dit jaar met zijn gehele productie over te stappen op het nieuwe systeem.

Italdenim heeft daarnaast de ambitie om in 2020 alle schadelijke chemicaliën uit zijn productieproces te elimineren. De afgelopen vijf jaar investeerde het bedrijf al € 4 mln in duurzame technologieën en bewerkingstechnieken. 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Just-style, Canepa S.p.A | Foto: Italdenim

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail