Hoe een paddenstoelenjurk de kledingafvalberg verkleint

MycoTex

31-03-2016 09:39 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse kunstenares Aniela Hoitink maakt textiel van mycelium. Door textiel te laten groeien, elimineert ze afval uit de productieketen.

Aniela Hoitink heeft een jurk gemaakt van mycelium, de wortels van een paddenstoel. Hierdoor ontstaat MycoTex, volgens de kunstenares een flexibele materiaalsoort die eenvoudig te repareren of aan te passen is. Zodra de jurk niet meer in gebruik is, kan die bovendien worden gecomposteerd.

In plaats van het spinnen van garens en het weven van doeken, laat Hoitink het textiel groeien. Ze plakt het myceliumtextiel rechtstreeks op een mal, waar het zich vormt.

Voor dit proces heeft de kunstenares zich naar eigen zeggen laten inspireren door ‘soft bodies species’. Deze organismen groeien door zichzelf veelvuldig te kopiëren, waarbij ze een soort modulair patroon volgen. Door het textiel uit modules op te bouwen, kan de kunstenares reparatie en vervanging van het kledingstuk eenvoudig uitvoeren zonder het uiterlijk van het textiel te beïnvloeden.

MycoTex

Minder afval

Een kledingstuk kan volgens Hoitink daarnaast driedimensionaal worden gebouwd en gevormd en later weer passend aan de wensen van een drager worden gemaakt. Ook kunnen er elementen, zoals mouwen, worden toegevoegd.

“Dit maakt het mogelijk om precies te groeien wat je nodig hebt, zodat restanten en afval geëlimineerd worden”, meldt de kunstenares. “Omdat 40 procent van al het geproduceerde textiel niet wordt verkocht, maar op de afvalberg belandt, zorgt MycoTex ook voor een reductie van deze afvalberg.”

De MycoTex-jurk is tot en met 16 mei te bezichtigen in de Oude Hortus te Utrecht als onderdeel van de expositie Fungal Futures.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Aniela Hoitink | Foto's: Aniela Hoitink (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail