Australische onderzoekers scheiden materiaal in textielmixen

Kleding

01-04-2016 07:41 | Door: Chris Thijssen

Australische onderzoekers hebben een manier gevonden om katoen en polyester in textielmixen van elkaar te scheiden. Zo claimen ze 99,5 procent van het polyester te kunnen terugwinnen.  

Om de verschillende materialen van elkaar te scheiden, gebruiken de onderzoekers van de Australische Deakin University ionische vloeistoffen, ofwel gesmolten zouten. Deze vloeistoffen lossen de katoencomponent in het textiel op. Na gebruik kunnen deze vloeistoffen via een verdampingsmethode worden gerecycled en hergebruikt.

Volgens Rasike De Silva, hoofdonderzoeker van het project, maakt de nieuwe methode het mogelijk om 99,5 procent van het polyester van het katoen te scheiden.

“Het katoen dat overblijft, kan worden gesponnen tot nieuwe vezels of verwerkt tot cellulosefilms, zoals cellofaan”, zegt hij tegen Ecotextile News. De onderzoekers werken aan de ontwikkeling van een technologie waarmee ze van het katoen nieuwe vezels kunnen spinnen die concurreren met materialen als viscose en lyocell.

Teruggewonnen polyester

De Silva: “Het teruggewonnen polyester kan worden gerecycled door het materiaal te smelten en om te vormen tot bijvoorbeeld plastic flessen of vezels.” Door gebruik van de ionische vloeistoffen heeft het teruggewonnen polyester bovendien een hogere graad van polymerisatie dan vóór het terugwinnen, stelt De Silva.

Dit maakt de polyestervezel volgens de onderzoeker niet alleen geschikt voor de textielindustrie, maar ook voor de productie van koolstofvezel. Dit materiaal wordt in onder meer de luchtvaart en auto-industrie gebruikt om eigenschappen als een grote treksterkte en een lage uitzettingscoëfficiënt.

Knelpunt kledingrecycling

In een interview met DuurzaamBedrijfsleven Media vertelde Marc Vooges, bestuurder van kledinginzamelaar Sympany, onlangs dat het hoogwaardig vervezelen van textiel niet eenvoudig is.

Volgens de bestuurder zit de moeilijkheid met name in het recyclen van een stroom sterk verschillende producten, zoals materiaalmixen. Innovaties op dit gebied zouden kledingrecycling efficiënter kunnen maken.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Deakin University, EcoTextile News | Foto: Harika Reddy, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail