Moederbedrijf Durex behaalt afvaldoestelling vroegtijdig

Durex

07-04-2016 09:18 | Door: Chris Thijssen

RB, moederbedrijf van merken als Durex, Calgon en Vanish, heeft zijn afvalmanagementdoelstelling vijf jaar eerder behaald dan gepland.

Dat blijkt uit het duurzaamheidsrapport van RB. De producent van gezondheids- en hygiëneproducten produceerde in 2015 14 procent minder afval dan in het basisjaar 2012. Het oorspronkelijke doel was om de hoeveelheid afval in 2020 met 10 procent te verminderen.

Het lijkt er nu op dat er in 2020 geen afval van RB meer op de stortplaats belandt. In 2015 zou 89 procent van de productlocaties volgens de criteria van 'zero-waste to landfill' opereren. 

CO2-uitstoot en energieverbruik

Ook op ander gebied wist RB in 2015 verbeteringen door te voeren, al ligt het bedrijf daarmee nog niet zo ver op schema als bij de besparingen op afvalgebied. Zo verminderde de producent zijn CO2-uitstoot de afgelopen drie jaar met 14 procent per productie-eenheid. In 2020 moet dit percentage op 40 liggen.

Het energieverbruik daalde in 2015 met 16 procent per productie-eenheid ten opzichte van 2012. In 2020 moet dit 35 procent zijn. Verder nam het gebruik van duurzaam ingekochte grondstoffen toe. Zo was in 2015 70 procent van de ingekochte palmolie traceerbaar tot de plantage. In 2020 wil RB dat alle palmolie die het bedrijf gebruikt, is voorzien van het Green Palm-certificaten.

Zonnepanelen en warmtewisselaar

RB stelt zichzelf naar eigen zeggen als doel innovatieve producten en technologieën te ontwikkelen die minder energie vereisen en minder uitstoot veroorzaken.

In lijn met die ambitie installeerde het bedrijf onlangs een 2,5 megawatt-zonnesysteem op het dak van zijn fabriek in het Amerikaanse New Jersey. Het systeem voorziet in de dagelijkse energiebehoefte van de fabriek en gaat hiermee jaarlijks de uitstoot van 1.500 ton CO2 tegen.

In de RB-fabriek in het Franse Chartres implementeerde de producent daarnaast een warmtewisselaar. Hiermee verwarmt het bedrijf gezuiverd water dat wordt gebruikt in mixers. Dit levert een besparing op van 450 megawattuur.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: RB | Foto: Michael Coghlan, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail