Reisorganisaties tonen duurzaamheidsscore van vakanties

Hotel

12-04-2016 10:09 | Door: Chris Thijssen

Verschillende Nederlandse reisorganisaties laten hun klanten vanaf komend najaar zien wat de voetafdruk van hun vakantie is. Een nieuw rekenmodel moet het klimaateffect van vakantiereizen in kaart brengen.

Dat zegt reisbrancheorganisatie ANVR tegen de Volkskrant. De organisatie onderzoekt de komende maanden hoe reisbedrijven de consument het best kunnen informeren over de informatie die beschikbaar is.

“Het ideaal is dat consumenten hun vakantievoetadruk zelf kunnen uitrekenen op een app of website”, zegt Gerben Hardeman van de ANVR tegen de Volkskrant. “Maar zover zijn we helaas nog lang niet.”

Het is de bedoeling dat de calculator vanaf komend najaar beschikbaar komt in brochures en op websites van de reisaanbieders. Zo willen de organisaties tonen in hoeverre de ecologische voetafdruk van vergelijkbare vakantiereizen van elkaar kunnen verschillen.

Brandstofgebruik

De AVNR werkt hiervoor met een nieuw rekenmodel dat het klimaateffect van zowel de reis als de accommodatie berekent. De organisatie ontwikkelde de calculator in samenwerking met NHTV internationaal hoger onderwijs in Breda, de Hogeschool Zeeland en verschillende touroperators.

De cijfers die de calculator gebruikt, komen voort uit vertrouwelijke informatie van onder meer vliegtuigbouwers en luchtvaartmaatschappijen over het brandstofgebruik. Daarnaast zijn er gegevens beschikbaar van 800.000 verblijfaccommodaties. 

Het rekenmodel bekijkt daarnaast het energiegebruik van verschillende typen accommodaties in verschillende klimaatzones. Ook houdt het model rekening met de al dan niet duurzame manier waarop landen energie opwekken.

Reiziger bewust maken

De brancheorganisatie zegt tegen BNR reizigers bewust te willen maken over wat het effect voor het milieu is van de vakantiereis.

“We kunnen én laten zien wat de vliegreis veroorzaakt, en dit kunnen we combineren met wat een hotelreis veroorzaakt. En wat het veroorzaakt wat je op een bestemming doet aan excursies en dat soort zaken”, zegt Frank Oostdam, voorzitter van de ANVR tegen de nieuwszender. “Die data hebben we gecombineerd en dat geeft ons de gelegenheid om met één vingerafdruk te laten zien wat voor voetafdruk je nalaat.”

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Volkskrant, BNR, ANVR | Foto: Shearings Holidays, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail