Zweeds bedrijf sluit kringloop met viscose van katoenpulp

Katoenafval

21-04-2016 07:56 | Door: Chris Thijssen

Het Zweedse bedrijf re:newcell heeft een technologie ontwikkeld waarmee katoenafval kan worden verwerkt tot pulp. Daarvan kan vervolgens nieuwe textiel worden gemaakt.

Normaal gesproken gebruikt de kledingindustrie pulp gemaakt van bomen voor de productie van vezels, zoals viscose of lyocell. Re:newcell werkt sinds 2012 aan een technologie die katoenafval uit onder meer de kledingindustrie kan omzetten in deze pulp.

Door van deze katoenpulp nieuwe textielvezels te maken, is het volgens het Zweedse bedrijf mogelijk om de levensduur van grondstoffen die reeds in gebruik zijn te verlengen.

Textielvervezeling

Hiermee brengt het bedrijf naar eigen zeggen een ‘compleet nieuwe manier van textielrecycling’ als aanvulling op reeds bestaande technieken, zoals vervezeling van textiel.

Om de technologie verder te ontwikkelen en de mogelijkheden voor grootschalige productie te testen, bouwt re:newcell een demonstratiefabriek met een eerste productielijn. De demonstratiefaciliteit komt in de fabriek van AkzoNobel in het Zweedse Kristinehamn. Naar verwachting is de fabriek in het eerste kwartaal van 2017 klaar voor gebruik.

 

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: re:newcell | Foto: re:newcell
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail