Belgische ontwerper maakt modulaire ‘paddenstoelenschoen’

Schoenen

28-04-2016 09:05 | Door: Chris Thijssen

De Belgische schoenenontwerper Kristel Peters maakt modulaire schoenen. Daarnaast hoopt ze spoedig een draagbare schoen te ontwikkelen op basis van mycelium, de wortels van paddenstoelen. 

Alice, zoals Peters de schoen noemt, bestaat uit twee delen: de zool en een bovenschoen. De zool bestaat uit 3D-geprinte onderdelen, die vervangbaar zijn.

Ook de bovenkant van de schoen kan worden vervangen. Zo kan het model van de schoen worden aangepast naar het seizoen of een nieuwe trend, zonder dat de consument hiervoor een compleet nieuwe schoen hoeft aan te schaffen.

Duurzaam alternatief

De ontwerper produceerde de schoen in het kader van haar project Alice, A Zero Waste Fashion Shoe. Hiermee wil ze een duurzaam alternatief voor de huidige werkwijze in de kledingindustrie ontwikkelen.

Volgens Peters hebben schoenen een grote ecologische impact. Elk jaar zouden er wereldwijd 21 miljard paar schoenen worden geproduceerd. Van deze schoenen belandt 95 procent bij het vuil, stelt de ontwerper. Met de Alice-schoen hoopt Peters de hieraan gekoppelde CO2-uitstoot, waterconsumptie en het gebruik van schadelijke chemicaliën terug te dringen.

Paddenstoelenschoen

Om dat te doen wil Peters nog een stap verder gaan en een alternatief voor leer ontwikkelen. Daarom experimenteert de ontwerper met het kweken van mycelium, de wortels van paddenstoelen. Door het mycelium als het ware ineen te weven, ontstaat er volgens de ontwerper een dicht materiaal, dat lijkt op koeienhuid.

In de toekomst hoopt Peters dit proces te kunnen combineren met 3D-printen om een draagbare schoen te kunnen ontwikkelen, die geen afval oplevert. De resultaten van het experiment van de ontwerper zijn te bekijken tijdens de expositie Fungal Futures in het Universiteitsmuseum Utrecht. Hier is ook de ‘paddenstoelenjurk’ van Aniela Hoitink te bekijken.  

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Fungal Futures


 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail