G-Star in actie tegen oceaanvervuiling door microvezels

Oceaan

28-04-2016 09:28 | Door: Chris Thijssen

Kledingmerk G-Star en de Plastic Soup Foundation slaan de handen ineen om de vervuiling van rivieren en oceanen door microfiber tegen te gaan.

Volgens G-Star en de Plastic Soup Foundation komen er bij het machinewassen van synthetische kleding kleine plastic vezels vrij, ook wel microfiber genoemd, in het spoelwater. Deze microvezels komen vervolgens via de riolering terecht in rivieren en oceanen.  

1 miljoen microvezels per wasbeurt

Volgens Maria Westerbos, directeur van de Plastic Soup Foundation, blijkt uit recent Europees onderzoek dat fleece-kledingmateriaal, elke keer dat het wordt gewassen, een hoeveelheid van 1 miljoen microvezels afscheidt.

“Als je je voorstelt dat elke dag een paar miljard mensen over de hele wereld hun kleding en dat bijna elk kledingstuk tegenwoordig plastic bevat, is het evident dat het absoluut noodzakelijk is deze veroorzaker van plastic soup te stoppen”, zegt Westerbos.

Duurzame innovatie

Volgens de directeur is G-Star het eerste modemerk dat de noodzaak voor innovatie op dit gebied erkent en ondersteunt.

“Met Raw for the Oceans waren wij het eerste kledingmerk dat denim maakt van gerecycled plastic uit de oceaan en we beginnen nu de 10 procent conventionele polyester in onze collectie volledig te vervangen met gerecycled plastic”, zegt Frouke Bruinsma, CR-directeur van G-Star.

“We willen vooruitgang blijven boeken door middel van duurzame innovatie en bundelen onze krachten met de Plastic Soup Foundation om de strijd tegen de microvezel aan te gaan”, vervolgt Bruinsma. “Alleen een sterke alliantie van toegewijde stakeholders kan het tij keren. Iedereen is welkom om mee te doen.”

Afgifte microvezels tegengaan

G-Star en de Plastic Soup Foundation roepen andere modebedrijven, wasmachinefabrikanten en de textielindustrie dan ook op om de internationale Ocean Clean Wash te ondersteunen. Wie dit initiatief ondertekent, draagt bij aan de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die de afgifte van microvezels van (kunststof)kledingstukken in de toekomst zullen tegengaan.

Zo zien ze kansen voor de ontwikkeling van weefsels die geen microvezels loslaten of wasmachinefilters die de vrijgekomen vezels opvangen. Het technologisch centrum Leitat, ook verbonden aan het initiatief, onderzoekt de technische haalbaarheid van voorgestelde oplossingen. 

Bekijk hieronder hoe microvezels in de oceaan terechtkomen:

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Plastic Soup Foundation | Foto: kris krüg, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail