Hoe een Zweedse supermarkt de koelkast van klanten vult

Smart Lock

28-04-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

De Zweedse supermarktketen ICA werkt met het Zweedse postbedrijf PostNord en de start-up Glue aan een pilot om verse boodschappen direct in de koelkast van de consument af te leveren.

In de pilot kunnen consumenten hun boodschappen online bestellen bij ICA. Die worden vervolgens bezorgd door een koerier van PostNord. De start-up Glue ontwikkelde een Smart Lock, een slim digitaal slot dat een bewoner van afstand kan openen met behulp van zijn smartphone.

Wanneer de bezorger voor de deur van een consument staat, krijgt de klant een melding met de vraag om de deur te openen. Als de klant de deur op afstand opent, kan de boodschappenkoerier naar binnen om de bestelde boodschappen in de koelkast te plaatsen.

Vervolgens verlaat de bezorger het huis en wordt de deur afgesloten. De klant ontvangt de melding dat de producten zijn geleverd en dat de deur correct is gesloten.

Voedselverspilling

Door deze werkwijze hoeven consumenten niet thuis te zijn om hun bestelling in ontvangst te nemen. Bovendien hoeven bezorgers niet opnieuw te komen als ze voor een dichte deur staan. Zo kunnen ze op brandstof besparen en verminderen ze de CO2-uitstoot.

Daarnaast worden verse voedingsmiddelen direct na bezorging gekoeld, wat de levensduur van de producten verlengt. Daardoor is er minder kans op verspilling.

Toekomst online boodschappen

“Via deze pilot willen we de toekomst van online boodschappen doen onderzoeken en de ontwikkeling vooruit stuwen”, zegt Anders Svensson, CEO van ICA. “Een service zoals deze kan het dagelijks leven van onze klanten een stuk gemakkelijker maken.”

De partijen startten de pilot is deze week in samenwerking met zo'n veertig huishoudens in Stockholm.

Bekijk hieronder hoe koeriers de boodschappen bezorgen:

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Glue | Foto: Glue

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail