Is dit het 'schoonste' T-shirt ter wereld?

T-shirt

29-04-2016 12:12 | Door: Chris Thijssen

De Nederlandse start-up Icons of Nature claimt het ‘schoonste’ T-shirt ter wereld te produceren. Het shirt is volgens het merk biologisch, CO2-neutraal, eerlijk, veilig en vrij van slavernij en kinderarbeid.

De T-shirts van Icons of Nature onderscheiden zich volgens initiatiefnemer Chris Slappendel op zowel milieuaspecten als op maatschappelijk vlak van conventionele, ‘vieze’ shirts. De biologische katoen voor de shirts komt uit India, waar de stoffen ook worden gemaakt en geverfd. Het knippen van de stof en het confectioneren gebeurt in Bangladesh.

Bij de biologische teelt worden volgens Slappendel geen pesticiden gebruikt, wat de bodem en het omgevingswater schoonhoudt. Na het verven van de T-shirts hergebruikt Icons of Nature het afvalwater nadat dit is gefilterd. Normaal gesproken kost het verven van 1 kilo katoen volgens Slappendel 100 liter water. Dit met chemicaliën verontreinigde afvalwater wordt bovendien vaak in rivieren geloosd.

Compensatie CO2-uitstoot

Volgens Slappendel veroorzaakt het produceren, het vervoeren en het dragen van één T-shirt zo’n 15 kilo CO2-uitstoot. “In ieder onderdeel van het productieproces, net als tijdens het vervoer, wordt CO2 uitgestoten”, zegt hij. “Daarbovenop wordt de meeste CO2 uitgestoten door de consument, bij het wassen, drogen en strijken.”

Dat alles bij elkaar zorgt voor een bepaalde gemiddelde uitstoot, zegt Slappendel. “Als een van de weinige merken, zo niet het enige, compenseren we de gehele CO2-uitstoot per gemiddeld T-shirt tijdens het productieproces én tijdens de levensduur van het T-shirt nadat het is verkocht.”

Dat doet de start-up samen met de Climate Neutral Group. De investering, die in de kostprijs van het shirt zit inbegrepen, steekt Icons of Nature deels in bestaande projecten en deels in nieuw op te zetten initiatieven.

Kinderarbeid en eerlijk loon

De initiatiefnemer van Icons of Nature zegt daarnaast dat er bij de productie van de T-shirts geen sprake is van kinderarbeid en dat werknemers en boeren nergens toe worden gedwongen. De start-up betaalt de fabrieken bovendien een prijs per T-shirt, zodat werknemers een eerlijk loon krijgen. Dat zou ruim het dubbele zijn van het gemiddelde loon in Bangladesh van nog geen € 35 per maand.

Slappendel wil met zijn schone alternatief voor de kledingindustrie de strijd aanbinden met vervuilende T-shirts. “Fast fashion heeft ervoor gezorgd dat kleding meer en meer een wegwerpvoorwerp is”, zegt hij. “De kosten zijn laag, maar de prijs die we ervoor betalen, is hoog: kinderarbeid, slavernij en op grote schaal milieuverontreiniging.”

Consumenten kunnen de T-shirts van Icons of Nature voor € 10 bestellen via de website van de start-up. De totale winst van een shirt is volledig bestemd voor de bescherming van bedreigde wilde dieren.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Icons of Nature | Foto: Icons of Nature (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail