Rank a Brand: ‘Fairphone geeft het goede duurzame voorbeeld’

Smartphone

18-05-2016 12:29 | Door: Chris Thijssen

Fairphone geeft volgens Rank a Brand het goede voorbeeld als het gaat om duurzaamheid in de elektronicasector. De merken Apple, HP en Asus maken goede vorderingen, stelt de vergelijkingswebsite.

Van de eenentwintig door Rank a Brand onderzochte elektronicamerken haalt geen enkel merk het hoogst mogelijke A-label. Fairphone behaalt als enige merk het B-label. Fairphone is volgens de vergelijkingssite het enige merk dat opladers alleen als optie aanbiedt en minstens 20 procent gerecyclede plastics in zijn producten gebruikt.

Daarnaast zou het merk als enige een actief beleid voeren om de levensduur van zijn producten te verlengen en als enige vervangbare batterijen toepassen. Verder publiceert Fairphone volgens Rank a Brand voldoende beleid met betrekking tot arbeidsomstandigheden en rapporteert over de behaalde resultaten op dit gebied in de fabriek van zijn toeleverancier.

Apple en HP

Fairphone wordt in de ranking gevolgd door Apple, met een C-label. Van alle merken in deze sector scoort Apple het best op klimaatbeleid, met op één na alle punten voor dit onderdeel. HP scoort ook een C-label, onder andere door maatregelen om waterverbruik in zijn eigen productie en bij leveranciers terug te dringen.

Ook Asus krijgt van Rank a Brand een C-label, wat volgens Rank a Brand betekent dat het merk ‘goed op weg’ is. Vier merken, HTC, Huawei, Nintendo en ZTE, behaalden het laagst mogelijke E-label. De overige merken scoorden een D-label.

Duurzame levenscyclus

Volgens Rank a Brand moeten elektronicamerken in de hele levenscyclus van hun producten uitdagingen op het gebied van duurzaamheid het hoofd bieden. Dat varieert van mijnbouw en gebruik van chemicaliën tot het verantwoord omgaan met afgedankte producten en recycling.

Veel elektronicamerken hebben echter nog niet de kans gegrepen om de problemen aan te pakken, stelt Rank a Brand. De organisatie doelt op zaken als het energieverbruik van producten, verlenging van de levensduur, terugname of recyclen van afgedankte producten, het uitbannen van giftige stoffen en schadelijke chemicaliën en het vermijden van delfstoffen uit mijnen in conflictgebieden.

“De elektronicasector heeft de mogelijkheid om de inspanningen om te verduurzamen op te voeren en zou dit thema hoog op de agenda moeten zetten. Helaas zijn veel merken hier nog onvoldoende mee bezig”, meldt de vergelijkingswebsite.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Rank a Brand | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail