Frans bedrijf maakt ‘leren’ schoenen van organisch afval

24-05-2016 12:05 | Door: Fitria Jelyta

Het Franse bedrijf Rombaut maakt schoenen van het leerachtige materiaal Piñatex, afkomstig van de vezels van ananasbladeren, die overblijven na de ananasoogst.

Rombaut gebruikt uitsluitend duurzame materialen als de afgedankte ananasbladeren, schors van de vijgenboom uit Uganda, kokosnootvezels en aardappelzetmeel. 

Daarnaast maakt Rombaut geen gebruik van chemicaliën of dierlijke producten bij het maken van de schoenen. Door gebruik te maken van plantaardige materialen, wil het bedrijf bijdragen aan de wereldwijde biodiversiteit. Zo heeft het schoenenmerk onlangs een nieuwe schoenencollectie uitgebracht met een naar eigen zeggen futuristisch ontwerp.

Fruitleer

Eerder heeft de Spaanse ontwerper Carmen Hijosa de vezels van ananasbladeren vermalen tot een gaasachtige stof. Hiervan zijn verschillende lagen op elkaar geplaatst en vervolgens samengeperst tot een leerachtig textiel. Inmiddels hebben ook schoenmerken als Camper en Puma prototypes van het Piñatex-leer gemaakt.

In Nederland hebben ontwerpers van de Rotterdamse Willem de Kooning Academie oud fruit gebruikt voor de vervaardiging van leer. Samen met bedrijven hebben de ontwerpers onder de naam Fruitleather Rotterdam het fruitleer verder ontwikkeld en in de markt gezet. 

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Inhabitat, Rombaut | Foto: Rombaut (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Fitria Jelyta

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Zorg & Welzijn, Bouw & Infrastructuur en Vastgoed & Architectuur. Altijd op zoek naar innovaties die processen optimaliseren.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail