Nike zet met duurzaam distributiecentrum in op efficiëntie

Nike

27-05-2016 12:23 | Door: Chris Thijssen

Nike heeft een nieuwe locatie op zijn Europese Logistieke Campus in België geopend. Met deze uitbreiding zegt het sportmerk zijn activiteiten efficiënter, flexibeler en duurzamer kan maken.

Met de opening van het nieuwe distributiecentrum in de Belgische gemeente Laakdal loopt de dienstverlening voor klanten via Nike.com, Nike retail en groothandelspartners in 38 landen voortaan vanuit één centrale locatie.

Volgens Nike speelde duurzame innovatie een belangrijke rol in alle ontwikkelingsfases van het nieuwe centrum. Zo gebruikt de Europese Logistieke Campus 100 procent hernieuwbare energie, afkomstig van vijf verschillende lokale bronnen: wind, zon, geothermisch, hydro-elektrisch en biomassa.

Daarnaast produceren zes windturbines ter plaatse voldoende energie om vijfduizend gezinnen van stroom te voorzien. De zonnepanelen op het terrein bedekken een totale oppervlakte ter grootte van drie voetbalvelden.

Nike

Beperkt materiaalgebruik

De locatie is verder verbonden met kanalen, treinverbindingen en snelwegen. Zo bereikt 99 procent van alle inkomende containers het park via het water. Dat zou het wegennet met zo’n 14.000 vrachtwagenritten per jaar ontlasten.

Het magazijn is daarnaast ontwikkeld volgens een rekstructuur. Door af te stappen van een traditionele infrastructuur met veel staal en beton, wist Nike naar eigen zeggen afval zoveel mogelijk te vermijden en het vereiste materiaal te beperken.

LED-verlichting

Van al het afval dat ter plaatse wordt gecreëerd, zegt Nike meer dan 95 procent te recyclen. Voetpaden rondom de locatie zijn daarnaast gemaakt van gerecycled schoeisel. De combinatie van veel ramen, een systeem dat daglicht transporteert en de geautomatiseerde LED-verlichting, draagt bovendien bij aan een verkleining van de milieu-impact, stelt Nike.

Daarnaast zouden deze elementen tot een aangename werkplek leiden. Ook aan de biodiversiteit is gedacht. Zo zet Nike schapen in om het landschap te onderhouden en bestuiven bijen uit geplaatste bijenkorven voor de bloemen op en rond de campus.

Nike

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Nike | Foto: Nike (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail