’s Werelds duurzaamste vakantieverblijf staat in België

Kasteelhoeve Wange

11-06-2016 10:06 | Door: Chris Thijssen

Kasteelhoeve Wange uit België is bekroond tot het duurzaamste toeristische bedrijf ter wereld op het gebied van waterbesparing en het verkleinen van de ecologische voetafdruk. De hoeve ontving de Internationale Groene Sleutel Award 2016.

De internationale jury van de Foundation for Environmental Education (FEE), die de prijs uitgeeft, kent de gouden medaille aan Kasteelhoeve Wange toe voor de ‘meest coherente en geïntegreerde oplossingen’ op het gebied van waterbesparing. Daarnaast is de jury te spreken over de ambitie van de directie om de kasteelhoeve 100 procent CO2-neutraal uit te baten.

Het verblijf Kasteelhoeve Wange in het Belgische Landen werd in 1735 als hoeve gebouwd op de fundamenten van een kasteel uit de dertiende eeuw. In 2010 werd 750 vierkante meter aan stallen verbouwd tot seminarruimtes en logies. Hierbij stond, zoals nog steeds het geval is, duurzaamheid centraal.

Waterzuivering

Zo zuivert de hoeve al het afvalwater met behulp van een ecologisch waterzuiveringsstation voor zestig wooneenheden. Hemelwater wordt gezuiverd voor gebruik in de zwemvijver, voor het doorspoelen van toiletten en voor de besproeiing van de tuin en de paarden. Door gebruik van een houtsnipperinstallatie, kan de hoeven daarnaast CO2-neutraal verwarmen.

Met 200 vierkante meter aan zonnepanelen kunnen de uitbaters bovendien 80 procent van de elektriciteitsbehoefte dekken. Daarnaast gebruikt de hoeve LED-verlichting en spaarlampen. Voor de inrichting en isolatie van de hoeve hebben de uitbaters verder zoveel mogelijk gebruik gemaakt van teruggewonnen materialen.

Kasteelhoeve Wange

Duurzame producten

Naast energie en water is er ook aandacht voor duurzaam voedsel. Zo biedt de hoeve verschillende biologische, Fairtrade- en streekproducten. Verder heeft de kasteelhoeve verschillende samenwerkingsverbanden met natuurorganisaties om het omliggende natuurdomein van 12 hectare ecologische te beheren. 

Groene Sleutel

Kasteelhoeve Wange kreeg al 5 jaar de Groene Sleutel van Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen en sleepte eerder een nominatie in de wacht als maatschappelijk verantwoord ondernemer bij Toerisme Vlaanderen.

“Als wij dit kunnen realiseren met onze beperkte middelen, ligt dat binnen het bereik van iedereen. Het draait erom om als ondernemer elke keer opnieuw consequente keuzes te maken voor het milieu en onze gezondheid en het kortetermijndenken op economisch vlak los te laten,” zegt Philip Van Kelst, grondlegger en bezieler van Kasteelhoeve Wange.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Bond Beter Leefmilieu | Foto’s: Bond Beter Leefmilieu (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail