Hoe een duurzame Helmondse wasserij koploper werd in de wereld

Lavans

13-06-2016 12:11 | Door: Chris Thijssen

De wasserij Lavans in Helmond maakt gebruik van verschillende duurzame processen en technologieën. Het bedrijf werd tweede in de strijd om een prestigieuze internationale wasserij-award.

Lavans, een familiebedrijf met meerdere locaties in Nederland, richt zich op het verhuren en onderhouden van bedrijfskleding, wissers, schoonloopmatten en sanitaire hygiëne. Het bedrijf, met een afzetgebied in heel Nederland, investeerde de afgelopen jaren € 10 mln om zijn productieproces zo duurzaam mogelijk in te richten.

Zo wast het bedrijf stoomloos en maakt het gebruik van 300 vierkante meter aan zonnecollectoren. Daarnaast zegt de wasserij voortdurend bezig te zijn met de reductie van het gasverbruik. Verder zet Lavans hybride vrachtwagens in voor transport. Zo heeft het bedrijf sinds 2012 een energiebesparing van 60 procent gerealiseerd.

Global Best Practice Award 2016

Wegens deze duurzame maatregelen was Lavans genomineerd als een van de kanshebbers voor de Global Best Practice Award 2016 van de internationale branchevereniging Cinet. De jury beoordeelde de genomineerden op categorieën als kwaliteit, duurzaamheid, het businessmodel, de diensten en innovatie.  Het bedrijf eindigde zondag als tweede in de race om de titel best presterende wasserij ter wereld. De eerste prijs ging naar een Hongaarse wasserij.

De jury was vooral te spreken over het duurzame en financieel sterke bedrijfsbeleid van Lavans. Volgens de juryleden maakt het bedrijf ‘gedurfde, maar weloverwogen keuzes’. “Wij zijn ervan overtuigd dat er een directe link bestaat tussen onze manier van zaken doen en de resultaten die we behalen”, zegt controller Tristan van der Waart, in een persbericht. “In de cijfers van de afgelopen vijf jaar zien we dat innoveren, investeren en besparen daadwerkelijk oplevert!”

‘Top van de wasserijwereld’

Behalve Lavans kon ook wasserij Synergy Health uit Gemert een prijs in ontvangst nemen: de innovatieprijs 2016. Directeur Hein Diks, die namens Lavans op het podium stond: “Ik ben trots! Vandaag hebben we laten zien dat Nederland – en dan zelfs specifiek Brabant – meedraait aan de top van de wasserijwereld.”

Eerder won Lavans ook de Innovatieprijs en Energieprijs van branchevereniging Federatie Textielbeheer Nederland (FTN).  

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Lavans | Foto: Lavans (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail