Lidl en Aldi Duitsland stoppen met vlees van gecastreerde varkens

Biggen

21-06-2016 12:03 | Door: Chris Thijssen

Supermarktketen Lidl is in Duitsland gestopt met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens. Aldi bant dit vlees in 2017 uit zijn Duitse winkels. 

De stap van Lidl en Aldi om vlees van gecastreerde varkens uit hun winkels te bannen, bespaart in totaal circa 5 miljoen varkens een onnodig ingreep, zegt dierenwelzijnsorganisatie Varkens in Nood.

In verschillende landen worden biggen de eerste dagen na hun geboorte zonder verdoving gecastreerd. Dit gebeurt om te voorkomen dat het vlees gaat stinken als het wordt gebakken. Volgens Varkens in Nood worden in Duitsland jaarlijks zo’n 26 miljoen varkens onverdoofd gecastreerd.

'Onnodige angst'

Volgens Varkens in Nood is de angst voor de zogeheten berengeur echter onnodig. Zo zouden de weinige mannetjes die bij de slacht ‘stinken’ geselecteerd en verwerkt tot bijvoorbeeld ham in blik. Het gaat hierbij om 1 tot 5 procent van de dieren, stelt de dierenwelzijnsorganisatie.

Eerder liet ook de Duitse supermarktketen Rewe Group weten vanaf 2017 te stoppen met de verkoop van het vlees van gecastreerde varkens. Volgens Varkens in Nood willen ook de ketens Kaufland en Norma het berenvlees uit hun winkels bannen. Zij noemen echter geen data. Vanaf 2019 wordt onverdoofd castreren in Duitsland verboden.

Castratie in Nederland

In Nederland spraken supermarkten in 2012 af geen vlees meer van gecastreerde varkens te verkopen. Onverdoofd castreren is in Nederland echter nog niet verboden. Zo is volgens Varkens in Nood het varkensvlees dat Nederland exporteert – naar schatting 40 procent van het totaal – vaak afkomstig van dieren die gecastreerd zijn.

Nederlandse varkenshouders hebben afgesproken af te stappen van de castraties, op voorwaarde dat de markt het zogeheten berenvlees accepteert. Omdat dat nog niet in alle landen, zoals in Duitsland, het geval is, kunnen de Nederlandse varkenshouders nog niet volledig stoppen met het castreren.

De beslissing van Lidl en Aldi brengt mogelijk ook deze veehouders een stap dichter bij het doel om de castraties volledig uit te bannen.

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Bron: Varkens in Nood | Foto: public domain
 

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail