Eindhovense ontwerper maakt duurzame kleding van koeienmest

Kleding mest

30-07-2016 10:03 | Door: Chris Thijssen

De Eindhovense ontwerper Jalila Essaïdi heeft een techniek ontwikkeld waarmee ze koeienmest kan omzetten in duurzaam biotextiel, -plastic en -papier.

Door de mest volledig te ontleden kan Essaïdi de cellulose die daaruit ontstaat, gebruiken voor de productie van nieuwe producten uit biomateriaal, zoals textiel, plastic en papier. In juni toonde de ontwerper het biotextiel in de haute couture-show Mestic, met kleding gemaakt van het materiaal.

Daarmee voedt de ontwerper naar eigen zeggen de circulaire economie. “De agrarische sector is in staat aan alle internationale afspraken te voldoen, zonder dat boeren hun investering (koeien) kwijtraken”, schrijft ze in een persbericht. Ook zegt Essaïdi een nieuwe duurzame grondstof voor de maakindustrie te leveren.

Kleding mest

Mestprobleem

Daarnaast wil de ontwerper met haar technologie een antwoord bieden op het mestprobleem. “Zowel bij ons als in onze buurlanden is het fosfaatplafond overschreden”, schrijft ze.

“De overvloed aan fosfaat is zeer schadelijk voor de natuur en het milieu. Internationaal zijn strikte afspraken richting boeren gemaakt. Maar minder mest betekent normaal gesproken minder koeien en daarmee een zwakkere economische positie. Dat geldt zowel voor de afzonderlijke boeren als voor het land. Er is dus een slimmere aanpak nodig.”

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Mestic | Header-foto: Ruud Balk, In tekst-foto: Mike Roelofs, beide via Mestic (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail