Dirk en Dekamarkt halen konijnenvlees uit de schappen

Konijn beter leven

08-08-2016 12:09 | Door: Chris Thijssen

Supermarktketens Dirk en Dekamarkt stoppen met de verkoop van konijnenvlees, totdat er konijnenvlees met een dierenwelzijnskeurmerk is. Ook met Kerst blijft het vlees uit de schappen van deze ketens.

Dat meldt Wakker Dier. Uit onderzoek van de dierenwelzijnsorganisatie van afgelopen Kerst bleek dat konijnenvlees in Nederlandse supermarkten vooral afkomstig was van kooikonijnen, waarvan sommige uit China kwamen. Het welzijn van kooikonijnen is volgens Wakker Dier “erbarmelijk, met veel pijn, ziektes, verveling en hoge sterfte”.

Naar aanleiding van het onderzoek beloofden veel supermarkten beterschap. Dirk en Dekamarkt zijn de eerste ketens die deze belofte concreet maken, stelt Wakker Dier. De organisatie herhaalt het onderzoek komende Kerst en hoopt dan geen kooikonijnen meer aan te treffen.

320.000 konijnen in Nederland

In Nederland zijn volgens Wakker Dier circa zeventig commerciële konijnenhouderijen die samen ruim 320.000 konijnen houden. Konijnenhouders in Nederland houden konijnen in ‘welzijnskooien’, met meer ruimte voor de dieren, of in het zogeheten ‘parksysteem’, waarin konijnen in groepen leven met ruimte om wat te huppelen.

Deze konijnen worden vooral geëxporteerd. Het konijnenvlees in Nederlandse supermarkten komt meestal uit het buitenland.

Beter Leven-keurmerk

Er bestaat een Beter Leven-keurmerk met één ster voor konijnenvlees, maar volgens Wakker Dier voldoet in Nederland geen enkele konijnenhouder aan de normen van dit keurmerk. Het keurmerk stelt eisen aan de huisvesting van zowel de vleeskonijnen als de moederkonijnen.

Ze hebben meer ruimte, worden in grotere groepen gehouden, de roostervloer is van plastic, ze krijgen wortels en een liksteen en daglicht in de stal. Voor de moederkonijnen is er stro.

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Bron: Wakker Dier | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail