Activistische aandeelhouders eisen antibioticavrije KFC-kip

KFC duurzame kip

11-08-2016 09:31 | Door: Chris Thijssen

Activistische aandeelhouders van KFC eisen dat de fastfoodketen het gebruik van schadelijke antibiotica uit zijn productieketen bant.

Dat meldt Reuters. De aandeelhouders van KFC’s moederbedrijf Yum Brands dienden hiertoe dinsdag een aandeelhoudersvoorstel in. Taco Bell en Pizza Hut, ook dochters van Yum Brands, hebben al beloofd in 2017 te stoppen met het gebruik van antibiotica bij de productie van de kip die deze bedrijven gebruiken.

KFC koopt volgens de aandeelhouders veel meer kip in dan deze twee ketens. De keten heeft bovendien meer vestigingen dan elke andere kipfastfoodketen.

Qua omzet loopt KFC achter op de Amerikaanse keten Chick-fil-A, maar zelfs deze keten heeft toegezegd vanaf eind 2019 geen gebruik meer te maken van antibiotica. Ook McDonald’s wil in 2017 stoppen met het gebruik van antibiotica. De aandeelhouders verlangen een vergelijkbare toezegging van KFC.

Antibioticaresistentie

Het gebruik van antibiotica is legaal, maar omdat de hoeveelheid menselijke infecties als gevolg van antibioticaresistente bacteriën stijgt, is het wenselijk dat het gebruik wordt verminderd. Om dat te bereiken, kunnen boeren inzetten op een betere preventie van infectieziekten bij vee door bijvoorbeeld schonere stallen en monitoring van de gezondheid.

Een van de activistische aandeelhouders van Yum Brands, As You Sow, diende eerder ook aandeelhoudersvoorstellen in bij Restaurant Brands International, het moederbedrijf van onder meer Wendy’s en Burger King. In reactie daarop spraken de bedrijven af vanaf eind 2016 een strenger beleid op het gebied van antibiotica te voeren.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Reuters | Foto: public domain

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail