13-08-2016 10:01 | Door: Chris Thijssen

Van de Limburgse horecaondernemers schenkt 86 procent duurzaam kraanwater. Dat is een hoger aantal dan het landelijk gemiddelde van 60 procent.

Dat blijkt uit onderzoek van R&M Matrix in opdracht van het Limburgse drinkwaterbedrijf WML. Ondanks dat het percentage ruim hoger ligt dan het landelijk gemiddelde dat vakbeurs Horecava vorig jaar bekendmaakte, schenken niet alle uitbaters kraanwater uit zichzelf.

Zo zet ruim de helft (54 procent) van de ondernemers een fles kraanwater op tafel als de klant daarom vraagt. Van de ondervraagden zet 8 procent ongevraagd een karaf water op tafel of vermeldt kraanwater op de menukaart.

Duurzame restaurants en eetcafés

Uit het onderzoek onder 106 Limburgse horecaondernemers blijkt verder dat restaurants, eetcafés en hotels met restaurants het vaakst bereid zijn om kraanwater te serveren. Van deze ondernemers zegt 6 procent dat niet te doen. Maar ook in cafés is de bereidheid aanzienlijk, stelt R&M Matrix: 75 procent van deze ondernemers schenkt op verzoek kraanwater.

Van de Maastrichtse ondernemers die kraanwater serveren, doet 85 procent dat kosteloos. Van de ondervraagden vraagt 15 procent er een vergoeding voor.

Duurzaam en gastvrij

De motivaties voor het schenken van kraanwater lopen volgens het onderzoek uiteen. Meer dan de helft zegt het te doen omdat de klant erom vraagt. Ongeveer een kwart zegt ‘dat je het niet kunt maken om geen kraanwater te serveren’. Daarnaast noemt 45 procent gastvrijheid als de belangrijkste motivatie.

Drinkwaterbedrijf WML zet zich naar eigen zeggen in om dat laatste cijfer omhoog te krijgen. Het bedrijf benadrukt de gastvrijheid van het serven van kraanwater, gratis of tegen een redelijke vergoeding. “WML doet dat omdat het Nederlandse, en dus ook het Limburgse kraanwater van uitstekende kwaliteit, duurzaam én lekker is”, schrijft het bedrijf.

Gebruik kraanwater stimuleren

“Daarnaast verwachten de klanten dat ook van een maatschappelijk bedrijf als WML: zo’n twee derde van zijn klanten vindt dat WML het drinken van kraanwater in de horeca moet stimuleren”, aldus WML.

Ook Vitens maakt zich hard om het aantal horecabedrijven dat duurzaam kraanwater schenkt, op te schroeven. Om dat te bereiken, startte het drinkwaterbedrijf begin dit jaar een petitie.

Bron: WML | Foto: public domain