Primeur: katoen verven met duurzame 'katoenverf'

duurzaam katoen

26-09-2016 09:34 | Door: Chris Thijssen

De Zwitserse verfproducent Archroma en de Amerikaanse onderzoeksorganisatie Cotton Incorporated claimen de primeur te hebben met textielverf gemaakt van restafval van de katoenplant.

De natuurlijke resten van de katoenplanten, waaronder stengels, pluizen en bladeren, zijn afkomstig uit de landbouw- en kruidenindustrie. Daar blijven ze als bijproduct over bij het oogsten. Volgens Archroma is het wereldwijde volume van de katoenoogst circa 3 miljoen ton per jaar. Een baal katoen van 220 kilo levert 70 tot 90 kilo aan bruikbare bijproducten op.

Duurzaam katoen

Van die bijproducten ontwikkelde Archroma textielverf. Dat deed het bedrijf in samenwerking met Cotton Incorporated en met behulp van zijn EarthColors-technologie. Met die technologie maakt het bedrijf al langer textielverf van onder meer amandelschillen, zaagbladpalm en rozemarijnbladeren. De verf wordt gemaakt op basis van zwavel in plaats van olie, zoals veel andere verfstoffen in de textielindustrie.

Op deze manier zegt het bedrijf ‘natuurlijke tinten’ uit de natuur te gebruiken om kleding te verven. De 'katoenverf' zou verschillende bruintinten opleveren.

Traceerbare kleding

De nieuwe verfsoort stelt de bedrijven in staat katoen te verven met katoenverf. Volgens de bedrijven is de innovatie de eerste in de geschiedenis waarbij het is gelukt om textiel te maken en te kleuren met gebruik van slechts één plant.

Met zijn EarthColors-lijn richt Archroma zich ook op traceerbaarheid van de verf. Zo krijgt kleding die met deze verf is behandeld een label met een Near Field Communication-chip. De data op deze chip, die klanten en consumenten met hun smartphone kunnen uitlezen, legt het fabrieksproces van de verf uit en toont waar de natuurlijke materialen vandaan komen.

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Bron: Archroma | Foto: Cotton Incorporated

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail