Hoe Leidse horecaondernemers energie besparen

leiden duurzame horeca

11-10-2016 14:46 | Door: Chris Thijssen

Veertig horecaondernemers in Leiden hebben maatregelen genomen om energie te besparen. Zo moet Leiden de duurzaamste uitgaansstad van Nederland worden.

Dat schrijft het Leidsch Dagblad dinsdag. De deelnemers, onder meer eigenaars van snackbars, cafés, restaurants en hotels, investeerden in totaal € 40.000 in de verduurzaming van hun bedrijfsvoering. De ondernemers wisten hun gezamenlijke CO2-uitstoot met 52 ton per jaar terug te dringen, weet de krant.

De ondernemers werken samen in een programma van stichting Duurzame Horeca Leiden. Doel van deze stichting is ervoor te zorgen dat Leiden in 2025 de duurzaamste uitgaansstad van Nederland is. Op verzoek van Duurzame Horeca Leiden maakte de gemeente Leiden € 30.000 vrij voor energiescans van de Leidse horeca, uitgevoerd door het Amsterdamse bedrijf Klimaatroute.

Energie-efficiëntie

Voor de energiescans ontving de stichting honderd aanmeldingen van horecaondernemingen. Van hen gingen er ongeveer veertig daadwerkelijk met de adviezen van Klimaatroute aan de slag. Nog zo’n veertig andere ondernemers zouden geïnteresseerd zijn om hun energiegebruik te verlagen.

“We zien dat ze op grote schaal lampen vervangen door LED-verlichting”, zegt Carien Overdijk, medeoprichter van Duurzame Horeca Leiden, tegen het Leidsch Dagblad. “Tegenwoordig heb je daarvoor ook dimmers, dus de sfeer gaat niet meer naar de knoppen. LED-verlichting aanbrengen heeft een lange drempel, en is vaak de opstap naar meer”, vervolgt Overdijk. Als voorbeelden noemt ze de aanschaf van energie- en waterefficiënte keukenapparatuur.

Afval en recycling

Behalve energiebesparing zijn er verschillende andere mogelijkheden om de Leidse horeca te verduurzamen, stelt Overdijk. Zo ziet ze kansen in het isoleren van gevels en het glas van horecazaken. Daarnaast kan er veel winst worden behaald in afvalscheiding- en verwerking, die nu in veel gevallen nog niet plaatsvindt. Het afval zou volgens de medeoprichter kunnen worden opgehaald door elektrische boten.  

Verder kunnen horecaondernemers inzetten op een duurzamere menukaart, aldus Overdijk. De stichting wil restaurants en cafés dan ook helpen om meer biologisch voedsel op de kaart te zetten, schrijft het Leidsch Dagblad.

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Bron: Leidsch Dagblad, Duurzame Horeca Leiden | Foto: David van der Mark, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Door: Chris Thijssen

Redacteur DuurzaamBedrijfsleven. Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren Groothandel & Retail, Voeding & Dranken, Landbouw & Visserij en Kleding. Altijd op zoek naar oplossingen voor een duurzame productieketen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail