14-10-2016 07:20 | Door: Chris Thijssen

Bakkerij De Bisschopsmolen in Maastricht heeft het gewicht van zijn volledige assortiment broden verlaagd. Zo hoopt de bakkerij te voorkomen dat consumenten delen van het brood weggooien omdat het te oud is geworden.

Sinds 3 oktober verkoopt bakkerij De Bisschopsmolen broden die niet meer het in het verleden verplicht gestelde gewicht van 800 gram hebben, maar 650 gram wegen. Begin dit jaar verlaagde de bakkerij ook al het gewicht van de croissants van 100 naar 75 gram per stuk, schrijft RetailDetail.

Voedselverspilling

Met de gewichtsverlaging wil de bakkerij voedselverspilling tegengaan. Zo zou een kwart van de bevolking regelmatig eten weggooien, omdat de verpakking te groot is of niet hersluitbaar, schrijft de bakkerij op zijn website.

“Voor jonge alleenstaanden en tweeverdieners is dat zelfs bijna 40 procent. Een heel brood is dus al gauw te veel, zeker als mensen geen vriesruimte hebben. Oplossingen hierin zijn niet alleen gelegen in consumenten wijzen op kleinere verpakkingen en het risico van volume-aanbiedingen. Maar bij portiegrootte ligt de rol vooral ook bij ons; de producent”, zo schrijft het bedrijf.

Duurzame producten

“Wij zien het als onze persoonlijke verantwoordelijkheid om voedselverspilling tegen te gaan”, valt ook te lezen. Dat doet de bakkerij, naast het verlagen van het gewicht van zijn broden, ook door oud brood te verwerken tot paneermeel.

De aanpak tegen voedselverspilling is niet de enige duurzame inspanning van De Bisschopsmolen. Zo gebruikt het bedrijf waar mogelijk regionale producten met duurzaamheidskeurmerken. Voor de productie van zijn Gulpener Speltbrood bijvoorbeeld, gebruikt de bakkerij bierbostel van bierbrouwer Gulpener in het nabijgelegen Gulpen.

Bron: De Bisschopsmolen, RetailDetail | Foto: public domain