Gifstoffen in kinderkleding Nike, Adidas, C&A, Disney, e.a

Gifstoffen in kinderkleding Nike, Adidas, C&A, Disney, e.a

17-01-2014 11:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In kinderkleding van 12 grote merken zijn giftige chemicaliën gevonden waaronder in kleding van Nike en Adidas.

Dat blijkt uit een recent onderzoek van Greenpeace dat deel uitmaakt van de Detox-campagne. Met de campagne tracht de actieorganisatie kledingmerken aan te zetten om het gebruik van gifstoffen te stoppen voor 2020.

 

Kinderkleding

 

De schadelijke gifstoffen zijn gevonden in kleding van Nike, Adidas, American Apparel, Burberry, C&A, Disney, GAP, H&M, Li-Ning, Primark, Puma en Uniqlo.

Zo werden in een zwempak van Adidas hogere niveaus van perfluoroctaanzuur (PFOA) gevonden dan toegestaan volgens de eigen richtlijnen van het bedrijf. PFOA’s blijven hardnekkig hangen in zowel het milieu als in het menselijk lichaam. De stof heeft bij proefdieren geleid tot ontwikkelingsstoornissen.

Gedrukte prints op kinder-t-shirts van Primark bleken voor 11 procent uit ftalaten te bestaan. Volgens de Amerikaanse milieudienst EPA kunnen ftalaten schade aanrichten aan het voorplanting- en hormonensysteem van kinderen.

Verder is er bij alle kledingmerken in minstens één product hoge niveaus van nonylfenolethoxylaten (NPE) aangetroffen. NPE’s degraderen tot nonylfenol (NP) – een stof die kan fungeren als stoorzender voor hormonen.

 

Bron: greenpeace/environmentalleader | Foto:  Joe Shlabotnik via flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail