Nederlanders hangen geitenwollensok aan de wilgen

Nederlanders hangen geitenwollensok aan de wilgen

06-07-2012 08:00 | Door: Raksha Hoost

Je bent hip als je groen bent. Duurzaam bewustzijn is een trend die de afgelopen 40 jaar is toegenomen in ons land. Nederlanders geloven steeds meer in een duurzame toekomst.

Het imago van het thema natuur en milieu is veranderd. 6 op de 10 Nederlanders vindt dat het onderwerp de afgelopen 40 jaar uit de geitenwollensokkenhoek is gekomen. Het maken van milieuvriendelijke keuzes is nu aantrekkelijker, gemakkelijker, leuker en zelfs meer trendy, volgens het Nederlandse volk.

Deze gegevens komen uit een onderzoek van Motivaction in opdracht van stichting Natuur & Milieu. Het rapport stelt ook dat de steeds bewust wordende Nederlanders zich het meeste zorgen maken over de luchtvervuiling en het verdwijnen van natuur in Nederland.

Groene oplossingen

Voor het oplossen van deze problemen, wijzen Nederlanders naar de overheid. De overheid moet de huidige milieuwetten strenger handhaven en een milieuvriendelijker beleid maken. Zo zouden de huidige subsidies en belastingvoordelen voor fossiele en milieubelastende industrieën afgeschaft moeten worden.

Het bedrijfsleven moet ook een steentje bijdragen door te investeren in duurzame productieprocessen. Nederlanders associëren Ahold, Philips en Unilever het meest met milieuvriendelijk ondernemerschap.

Proactieve oplossingsgerichte taken van milieuorganisaties worden toegejuicht. Dit varieert van tips geven aan burgers over duurzaam leven tot samenwerken met duurzame bedrijven. Pessimistisch gedrag, zoals actievoeren en louche bedrijven voor de rechter dagen wordt als radicaal en negatief gezien. Dit schrikt het Nederlandse volk juist af.

Individuele bijdrage

Nederlanders gaan mee met de duurzame trend en hier hoort ook een eigen bijdrage bij. 78 procent is zich dan ook bewust van het feit dat zij door hun keuzes en aankopen ook zelf een bijdrage kunnen leveren aan een schonere en duurzame wereld. Om dit waar te maken kiezen Nederlanders eerder voor het aanschaffen van zonnepanelen dan andere oplossingen zoals duurzamer eten.

De Nederlanders verkozen Wubbo Ockels tot ’groenste’ Bekende Nederlander met de meeste milieuvriendelijke leefstijl, zo blijkt uit het rapport.

Het onderzoek van Motivaction is verricht naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Natuur & Milieu

Foto:zebble

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Raksha Hoost

Raksha Hoost is redacteur bij Duurzaambedrijfsleven.nl.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail