Eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland

Eerste verpakkingsvrije supermarkt in Nederland

24-11-2014 15:56 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Ondernemer en initiatiefnemer Wim van Dijk opent volgend jaar Bag & Buy, de eerste verpakkingsvrije supermarkt van Nederland.

Er is inmiddels voldoende kapitaal opgehaald om het idee te verwezenlijken. Bag & Buy gebruikt geen verpakkingsmateriaal en consumenten kunnen uit de dipsensers eigen potjes en bakjes vullen. In de winkel zijn ook potten, flessen en biologisch afbreekbare zakjes te koop. Van Dijk zegt geïnspireerd te zijn door succesvolle, biologische supermarkten in de Verenigde Staten.

Op jaarbasis produceert de gemiddelde Nederlander 550 kilo verpakkingsafval. "Om al die verpakkingen te maken, worden natuurlijke voorraden aangesproken, wordt energie verbruikt en CO2 uitgestoten", zegt Van Dijk in zijn crowdfundingsvideo. De supermarkt is deels door crowdfunding en deels door de initiatiefnemers gefinancierd.

De ondernemer wil met zijn winkel niet alleen het aantal verpakkingen reduceren, maar ook voedselverspilling tegengaan. Per huishouden gaat jaarlijks 140 kilo voedsel ter waarde van € 300 de vuilnisbak in. Dit is vijftien procent van al het voedsel dat gekocht wordt. Bij Bag & Buy bepaalt de consument zelf de portiegrootte. Dat moet voedselverspilling tegengaan.

Andere verpakkingsvrije supermarkten zijn Original Unverpakt in Berlijn, Unpackaged in Londen en In.gredients in de Amerikaanse staat Texas. De eerste winkel in Nederland opent na de zomer van 2015. De locatie is nog niet bekend.

Bron: nu.nl, treehugger | Foto: Jodi Bart, via Flickr

 

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail