Database van duurzame vakantiebestemmingen

Database van duurzame vakantiebestemmingen

26-11-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De reisbranche en de Nederlandse overheid gaan zich samen inzetten voor duurzame vakanties. De Green Deal Duurzaam Toerisme brengt duurzame vakantiebestemmingen online in beeld.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu hebben daarvoor de Green Deal Duurzaam Toerisme ondertekend. Ook tien bedrijven uit de branche zetten hun handtekening, waaronder TUI Benelux, Corendon en Zoover. Samen willen de partijen duurzaam toerisme op grote schaal stimuleren door bedrijven en consumenten beter te informeren.

 

Database

 

Een database over de duurzaamheid van meer dan duizend vakantiebestemmingen wereldwijd moet daaraan bijdragen. De Global Sustainable Tourism Review (GSTR) beoordeelt de bestemmingen op een aantal duurzaamheidscriteria. Scores in de categorieën natuur, milieu, gastvrijheid, erfgoed, en inzet door het bedrijfsleven vormen samen een eindcijfer. Het overzicht is nu te zien via de website van QualityCoast.

Het beoordelen van vakantiebestemmingen op duurzaamheid is niet nieuw. QualityCoast, QualityDestination en ECO-XXI boden die overzichten al, maar op kleinere schaal. Het doel van de Green Deal is de verbetering van bestaande beoordelingsprogramma's met onafhankelijke informatie en praktijkvoorbeelden.

 

Kritiek

 

Paul Peeters plaatst een kritische noot bij de database. De lector Duurzaam Toerisme en Transport aan de Hogeschool in Breda wijst erop dat het oordeel alleen is gebaseerd op de duurzaamheid van de bestemming zelf. "Maar die bepaalt maar voor een klein deel het groengehalte. De reis er naartoe is veel belangrijker", zegt Peeters in een interview met Trouw.

Zo komen de Azoren uit de bus als meest duurzame vakantiebestemming met een eindcijfer van 8,9. De vliegreis hier naartoe resulteert echter al in een CO2-uitstoot van 500 kilo. Vergeleken met 90 kilo CO2 voor een vlucht naar Oostenrijk, is dit dus helemaal niet zo duurzaam. Toch staat dat land lager in de lijst. "De werkelijke gevolgen van toerisme op het ecosysteem worden niet gemeten", vindt Peeters.

Bron: de Volkskrant | Foto: Jacqueline, via Flickr

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail