Plastic tasjes duurzamer dan katoen of papier

Plastic tasjes duurzamer dan katoen of papier

26-01-2015 15:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Winkeliers kunnen de milieu-impact van draagtassen reduceren door duurzame tassen aan te bieden. Herbruikbare tassen hebben een lage milieu-impact, tenzij ze van katoen of papier zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau TNO. Om de milieu-impact van draagtassen terug te dringen, kunnen winkeliers letten op drie dingen: hergebruik, recycling en materiaal.

De studie toont aan dat de milieu-impact van draagtassen afneemt bij meermalig gebruik. Dit geldt voor ieder materiaal en elke grootte draagtas. Aandacht voor de herbruikbaarheid van een draagtas is dus van groot belang voor het reduceren van de milieu-impact.

Materiaal

Een andere manier om de milieu-impact te verlagen, is door het gebruik van gerecycled materiaal. Tassen van gerecycled materiaal hebben een lagere milieu-impact dan tassen van primair materiaal, ongeacht het hergebruik.

Ook de materiaalkeuze speelt een rol. Bij middelgrote tassen is de milieu-impact het laagst wanneer ze zijn gemaakt van PET, lagedichtheid-polyetheen (LDPE) of gerecycled LDPE. Voor grote shoppers zijn gerecycled polypropeen (PP), niet-gerecycled PP en PET de beste keuzes. De milieu-impact van herbruikbare shoppers van katoen en niet-gerecycled papier ligt hoog. Ook bij hergebruik scoren deze materialen slecht.

DoorTAStend

TNO deed het materiaalonderzoek 'DoorTAStend' in opdracht van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). Het bureau beoordeelde de milieu-impact van twintig verschillende type draagtassen aan de hand van het productieproces, de herbruikbaarheid en afbreekbaarheid. De studie was een vervolg op de pilot 'Mag het een tasje minder zijn?'.

Bron: KIDV | Foto: David, via Flickr

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail