05-02-2015 10:36 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Marks & Spencer verbouwt zijn flagstore in het Britse Newcastle tot eco-store. Compleet met verticale tuin.

De winkel van de Britse warenhuisketen krijgt onder meer efficiënte LED-verlichting en een warmte-terugwininstallatie voor de koel- en vrieskasten. Een intelligent toegangssysteem met sensoren maakt onderscheid tussen winkelend publiek dat langsloopt of naar binnen wil.

Het opvallendste aspect aan de eco-store aan de drukste winkelstraat van Newcastle is de verticale tuin van 167 vierkante meter. De groene buitenmuur is aangesloten op een afvanginstallatie voor regenwater. De 16.000 planten zijn volgens het concern een trekker voor vogels en insecten en geven een boost aan de biodiversiteit in de stad. Voorstanders van groene muren zeggen dat die ook bijdragen aan vermindering van luchtvervuiling en wateroverlast.

Marks & Spencer heeft op het gebied van nieuwe winkels al een reputatie hoog te houden. De winkel in Newcastle is het eerste bestaande pand dat zo rigoureus wordt verbouwd.

Volgens M&S kunnen de energiekosten van het pand als gevolg van de maatregelen met een vijfde omlaag. De Britse warenhuisketen noemt de renovatie een nieuwe mijlpaal in het Plan A duurzaamheidsinitiatief.

Bron: BusinessGreen | Foto: Marks & Spencer