Ceo H&M: 'Investeer in de circulaire economie'

Ceo H&M: 'Investeer in de circulaire economie'

12-02-2015 13:13 | Door: Willemien Groot

Minder consumeren is niet de oplossing voor een duurzame samenleving. In plaats daarvan moet de industrie investeren in een circulaire economie.

Consuminderen leidt tot een sociale catastrofe, waarschuwt CEO Karl-Johan Persson van de Zweedse modeketen H&M. In een interview met de Britse krant The Guardian zegt hij dat de huidige discussie te veel gaat over de milieu-impact van consumenten. Die zouden maar spullen kopen die ze niet nodig hebben. "Maar als consumenten 10 tot 20 procent minder producten kopen, leidt dat tot een sociale en economische catastrofe, banenverlies en armoede."

Circulaire economie

In plaats van miljoenen banen in gevaar te brengen, pleit Persson voor innovaties in het bedrijfsleven door brede investeringen in onderzoek en ontwikkeling. De industrie moet zich gaan richten op de circulaire economie, zegt de H&M-directeur. "Die maakt een einde aan de lineaire weg van kopen, gebruiken en weggooien."

Volgens Persson maakt H&M op het gebied van hergebruik en recycling al grote stappen. De modeketen staat op het punt een aantal nieuwe technologieën te onthullen. Daardoor kan het concern het terugwinnen van grondstoffen uit oude kleding opschalen, en die verwerken in nieuwe kledingstukken. De keten wil ook het aanbod van duurzame materialen vergroten.

Bron: The Guardian | Foto: oatsy40, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang de laatste duurzame ontwikkelingen gratis in je inbox. Met nu tijdelijk een GRATIS digitaal exemplaar van ons magazine.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail