Duurzamer leer met 4 projecten

Duurzamer leer met 4 projecten

15-02-2015 11:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Volgens vertegenwoordigers in de leersector is er in deze branche nog weinig aandacht voor duurzaamheid. ‘In 2025 koopt elke consument enkel duurzaam leer’, is hun ambitie.

Deze vertegenwoordigers, die als ‘Grensverleggers in de Mode’ onderdeel zijn van het IMVO-programma van MVO Nederland, stellen dat er bij het produceren van lederen producten vaak nog sprake is van problemen als ontbossing, dierenleed, CO2-uitstoot en watervervuiling. Ook uitbuiting, onderbetaling en onveilige arbeidsomstandigheden komen veel voor.

Projecten

Om de ambitie van een volledige duurzame leersector in 2025 te realiseren, hebben vertegenwoordigers van Hulshof, Smit & zoon, Stahl, Oat Shoes, Macintosh Retail, Traced Good, Arma Leather, Made in Mongolia, Hivos, PUM en de zelfstandige experts Wouter Verster en Hans Both een aantal projecten in het leven geroepen.

1. Aduu Mal

Een geïntegreerde keten van duurzame en diervriendelijke veeteelt, slacht en looien in Mongolië. Dit project richt zich op transparantie, technische innovaties, certificering, mens & dier en milieubescherming.

2. Tannery of the future

Een laagdrempelige self-assessment voor looierijen die duurzaamheidsvragen van consumenten ondervangt. Deze self-assessment is een eerste stap naar volledige certificering van de Leather Working Group (LWG). Er worden pilots gestart in India, Mongolië, Pakistan en/of Armenië.

3. Vakprijs voor leerinnovaties

Een jaarlijkse prijs met als doel ondernemers in de leersector te inspireren met duurzame innovaties en koplopers een platform te bieden.

4. Denktank Afval & Recycling

Partijen samenbrengen om tot een oplossing te komen voor afgedankt leer dat op een stortplaats of in een verbrandingsoven terechtkomt.

Bron: MVO Nederland, Grensverleggers.nl | Foto: Anoniem, www.freeimages.com, creative commons (cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

 

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail