Bangladesh Bank steekt $ 500 mln in groen textielfonds

Bangladesh Bank steekt $ 500 mln in groen textielfonds

23-02-2015 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Centrale Bank van Bangladesh stelt $ 500 mln beschikbaar voor een groen textielfonds. Het fonds moet de textielindustrie duurzamer maken.

Textielfabrieken die willen overschakelen naar milieuvriendelijke productiemethoden, krijgen van de Bangladesh Bank toegang tot goedkopere leningen. Het Green EDF is een aanvulling op het bestaande Export Development Fund (EDF) met een waarde van $ 1,5 mrd.

Bankiers en economen hadden op de oprichting van het fonds aangedrongen. Volgens hen kan de textielsector zich daardoor sneller duurzaam ontwikkelen. Dat meldt de krant The Daily Star in Bangladesh. Op meerdere fronten probeert de lokale textielsector zich te verbeteren. Spijkerbroekenfabrikant Levi's kondigde eind vorig jaar eveneens goedkope leningen aan. Het concern werkt hierin samen met de Wereldbank.

 

Exportdoel

 

President Atiur Rahman van de Bangladesh Bank zei eerder dat zonder groene technologie de kledingsector het exportdoel van $ 50 mrd in 2021 niet haalt. Inefficiënt gebruik van grondstoffen en milieuvervuiling zijn de grootste uitdagingen, meent het Policy Research Institute (PRI).

De textielfabrieken in de hoofdstad Dhaka gebruiken 1.500 miljard liter water per jaar voor de productie van 5 miljoen ton textiel. Voor iedere kilo stof is 300 liter water nodig. De wereldwijde standaard is 100 liter en die hoeveelheid daalt nog steeds. Volgens de PRI is geld alleen niet genoeg. De textielindustrie van Bangladesh heeft ook behoefte aan kennis en modernere machines.

Bron: The Daily Star | Foto: www.freeimages.com, Saleems Taqvi (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Elke dag selecteert de redactie van DuurzaamBedrijfsleven.nl het belangrijkste duurzame nieuws voor het bedrijfsleven. We schrijven korte, puntige artikelen over de nieuwste mogelijkheden in duurzaam ondernemen.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail