Woonwinkels, bouwmarkten beste inzamelaars spaarlampen

Spaarlampen

24-02-2015 10:30 | Door: Willemien Groot

Gemiddeld 83 procent van de Nederlandse winkels neemt oude spaar- en LED-lampen in voor recycling. Vooral woonwinkels en bouwmarkten scoren hoog.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond in opdracht van de stichting LightRec. De verschillen zijn echter groot.

Mystery shoppers van de Consumentenbond bezochten 600 winkels. De gemiddelde score van de bezochte winkels ligt ongeveer even hoog als een jaar eerder. Woonwinkels, bouwmarkten, elektronicazaken en tuincentra namen bijna altijd een kapotte energiezuinige lamp in voor recycling.

 

Uitschieters

 

Onder andere Ikea, Blokker, MediaMarkt en Kruitvat scoren volgens de Consumentenbond goed. Woonwinkel Xenos is de uitschieter naar beneden. Slechts 10 procent van de aangeboden lampen werd in ontvangst genomen.

Onder de supermarkten ligt de animo met gemiddeld 79 procent iets lager. De winkels van Dirk en Jumbo scoren onder de supers het beste.

 

De beste uit het rijtje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Beste supermarkt: Dirk Supermarkten (Dirk, Bas, Digros) en Jumbo
  • Beste warenhuis: Blokker
  • Beste drogisterij: Kruidvat
  • Beste elektronicazaak: Expert en MediaMarkt
  • Beste woonwinkel: Ikea en Leen Bakker
  • Beste bouwmarkt: Formido, Gamma en Hornbach
  • Beste tuincentrum: Groenrijk en Intratuin

Verplichte inname

 

Winkels die energiezuinige lampen verkopen, zijn volgens de oud-voor-nieuw wetgeving verplicht om oude en kapotte lampen in te nemen voor recycling. Het is de vijfde keer dat de Consumentenbond testte of winkels daaraan voldoen.

De Stichting LightRec is een initiatief van producenten en importeurs voor het recyclen van energiezuinige verlichting.

Bron: Consumentenbond | Foto: Anton Fomkin, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail