Waarom er kansen liggen in China voor duurzaam katoen

Duurzame kleding

26-02-2015 15:30 | Door: Willemien Groot

Voor het internationale bedrijfsleven liggen er kansen voor de ontwikkeling van een duurzame katoenindustrie in China. Dat schrijft Cotton Connect in een nieuw rapport.

De katoenindustrie in China verandert in hoog tempo. De Chinese overheid heeft de subsidieregelingen voor katoen afgebouwd. Daardoor trekken de prijzen langzaam gelijk met de internationale markt, schrijft Cotton Connect. In de laatste negen maanden van 2014 daalde de prijs per ton katoen 60 procent.

Voor boeren wordt het minder interessant om katoen te verbouwen. Cotton Connect verwacht voor de komende twee jaar een krimp van het areaal met 6 procent, naar 31,6 miljoen hectare. De omschakeling naar een goedkopere, maar hogere kwaliteit katoen kan de verbouw weer aantrekkelijk maken. De Chinese overheid stelt daarnaast strenge eisen aan de textielindustrie. Die moet de komende vijf jaar meer opleveren, maar ook verduurzamen. Met aandacht voor waterverbruik en herstel van aangetaste gebieden.

 

Ondersteuning

 

Vooral kleine boeren hebben behoefte aan ondersteuning bij de omschakeling. Katoentelers hebben nu al te maken met de gevolgen van klimaatverandering en waterschaarste. Daarnaast hebben zij nauwelijks toegang tot kredieten.

Volgens Cotton Connect krijgen internationale bedrijven steeds meer toegang tot de Chinese markt. Dit is het moment voor kledingmerken en katoenverkopers om te investeren in een duurzame katoenindustrie en toeleveringsketen.

Bron: Cotton Connect | Foto: Robert Sheie, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail