90 procent minder CO2 met Zweedse ketchupfles

Felix ketchup

04-03-2015 13:15 | Door: Laura Fransen

Het Zweedse Orkla Foods heeft zijn CO2-uitstoot voor transport met 90 procent teruggedrongen. De grootste verandering is het gebruik van zogeheten voorvormen van Petainer PET-fles.

In de Orkla Foods-fabriek in Fågelmara, aan de zuidoostkust van Zweden, blaast het voedingsmiddelenbedrijf de voorvormen zelf tot plastic flessen voor het merk Felix ketchup. “Door de verpakkingen ter plekke te maken, is het transport van lege flessen niet meer nodig”, zegt fabrieksmanager Bill Wigren in een persbericht. Dat leverde het concern een CO2-besparing op van 90 procent.

PET-flesspecialist Petainer ontwikkelde speciale voorvormen voor de ketchupfles van Orkla. Ketchup is gevoelig voor UV-licht en zuurstof. Blootstelling hieraan vermindert de houdbaarheid. De Petainer-voorvormen bevatten een speciale UV-filter. Het bedrijf ontwikkelde ook een nieuwe vultechniek, die zuurstof aan de fles onttrekt. De langere houdbaarheid van de ketchup leidt tot minder verspilling.

Orkla Foods verkoopt gemiddeld iedere drie seconden een Felix-product in Zweden. Het bedrijf is onderdeel van de Orkla Group, een internationaal bedrijf met 40.000 werknemers. Voor de innovatie fles ontving Orkla in 2014 de Packaging Sustainability Award.

Bron: Packaging Europe News, Orkla Foods | Foto: Karl Baron, via Flickr Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member: gratis nieuwsbrief en online toegang tot meer nieuws en achtergronden.

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail