Unilever zuivert water met tyfoonpuin

Typhoon

04-03-2015 17:00 | Door: Laura Fransen

Unilever Philippines heeft een innovatieve waterzuiveringsinstallatie geopend op de Filipijnen. De installatie filtert water met behulp van orkaanpuin.

De installatie staat in Mayorga, een gemeente op het Filipijnse eiland Leyte. In 2013 liet tyfoon Haiyan de gemeente letterlijk in puin achter. Een verwoeste infrastructuur en een gebrek aan schoon water bemoeilijken de wederopbouw. Een innovatief zuiveringssysteem is onderdeel van Unilevers hulp aan de gemeente.

Het zogenaamde Surf Labahan Station filtert vervuild water in twee stappen. Het water stroomt eerst door een laag puin bestaande uit stenen, plastic en zand. Het puin is afkomstig van de verwoesting die de orkaan heeft aangericht. De puinlaag ontdoet het water van grotere vuile deeltjes, als aarde en vet. Keramische- en koolstoffilters zuiveren het water vervolgens van chemicaliën als wasmiddelen.

Het systeem pompt water rond met behulp van zonne-energie. Dagelijks zuivert de installatie 6000 liter water. Vuil water kan dankzij het filterproces oneindig worden gezuiverd en hergebruikt. Het lozen van afval op het oppervlaktewater is niet langer nodig. Ook voorkomt hergebruik dat de grondwatervoorraden uitgeput raken.

 

Wasmiddelzakjes

 

Voor de ontwikkeling werkte Unilever Philippines samen met eigenmerk wasmiddel Surf Philippines. De 200 vierkante meter vloeroppervlak rond de installatie is gemaakt van gerecyclede Surf-zakjes.

Unilever Phillippines wil meer Surf Labahan Stations bouwen op plekken met beperkte watervoorraden. De eenvoudige technologie is volgens het bedrijf aan te passen voor gebruik buiten de Filipijnen.

Bron: Little Black Book, Manila Times | Foto: Eoghan Rice, via Wikipedia Creative Commons (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en ontvang GRATIS 2x per week een nieuwsbrief met de belangrijkste duurzame ontwikkelingen. En download ook nog eens GRATIS al onze infographics. 

Door: Laura Fransen

Volgt innovaties en ontwikkelingen op het gebied van Zorg & Welzijn, Groothandel & Retail en Kleding.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail