Biobased garen van BASF verovert kledingindustrie

Garen

05-03-2015 16:22 | Door: Willemien Groot

Chemieconcern BASF gaat het nylonproduct Ultramid polyamide ter beschikking stellen aan de kledingindustrie. Het hoogwaardige nylon dient als hernieuwbare grondstof voor garen.

Ultramid-polyamide is een nylonproduct dat wordt gebruikt bij de productie van isolatiemateriaal en machine-onderdelen. Textieproducent Italon uit Taiwan is het eerste bedrijf dat het biobased Ultramid-garen gaat toepassen.

Volgens BASF weten consumenten steeds meer over de herkomst van kleding, welke grondstoffen erin zijn verwerkt en wat daarvan de milieu-impact is. Italon verwerkt het garen onder meer in ondergoed, badkleding en sportartikelen.

 

Ingrijpende stap

 

Voor de productie van Ultramid-polyamide verving BASF alle fossiele grondstoffen door gecertificeerde hernieuwbare materialen. Bijzonder aan die ingrijpende stap is dat die plaatsvond direct aan het begin van het productieproces. Zonder dat elders in de keten grote aanpassingen nodig waren.

Volgens het concern is de introductie van biobased grondstoffen niet ten koste gegaan van de unieke eigenschappen van het materiaal. De stap leidde wel tot minder CO2-uitstoot.

De BASF-fabrieken die Ultramid produceren staan onder meer in Duitsland, België en Brazilië. In de loop van dit jaar opent het chemieconcern een nieuwe fabriek in Shanghai.

Bron: BASF, Bioplastics Magazine, Your Chemical News | Foto: Twistin, via Flickr (Creative Commons) (Cropped by DuurzaamBedrijfsleven.nl)

Word nu Free Member en download GRATIS alle infographics met de belangrijkste ontwikkelingen.

Door: Willemien Groot

Volgt duurzame ontwikkelingen in de sectoren ICT, bouw & infra, landbouw & visserij en voeding & dranken. Journalist met een passie voor duurzame innovatie.Onze Loyalty Partners

Nieuws over retail en groothandel

Supermarkten, warenhuizen, horeca, kledingmerken en andere retailers zetten voortdurend stappen om hun activiteiten te verduurzamen. Deze sectorpagina brengt nieuws over zaken als assortiment, afval en recycling, logistieke ontwikkelingen en de consumentenwens. 

Het Subsidie ABC voor ondernemers
Sector Groothandel & Retail